Осъдиха ефективно бивш зам.-министър за смърт на пътя край Балчик

Преди две години Окръжен съд - Добрич излиза с оправдателна присъда за приближения на Милен Велчев Красимир Катев и негов заместник в кабинета на НДСВ, но след протест на Окръжна прокуратура, делото е върнато за ново разглеждане

Осъдиха ефективно бивш зам.-министър за смърт на пътя край Балчик

Добрички окръжен съд наложи ефективно наказание 4 години лишаване от свобода на бивш заместник-министър на финансите в кабинета „Сакскобургготски", за двойна смърт на пътя и средна телесна повреда. Припомняме, че Красимир Катев предизвика катастрофа на 22-ри август 2012 година, край Балчик, в която загинаха двама младежи от Оброчище, а тъща му пострада сериозно. Към момента на инцидента Катев беше директор на „ВТБ Капитал”АД. Дружеството е заличено на 14 януари със заповед на БНБ.



При трагичния инцидент, около 2 часа през нощта, 43-годишният тогава Катев шофира „Фолксваген Туарег” по главен път „Е 87”, като преди кръстовището за кариера „Момчил” в посока Балчик, навлиза в лявата лента, нарушавайки правилата за движение и удря насрещно идващ „Опел”. Двамата пътували в него мъже буквално са изхвърчали от автомобила, като 20-годишният Д.Г. загива на място, а 25-годишният П.Р. умира в болницата в Добрич по-късно. В катастрофата пострадаха още 65-годишната тъща и 6-годишната дъщеря на Катев, пътували във фолксвагена.

На 18-ти юли 2014 година Добричкият окръжен съд в състав председателстван от Енчо Енчев го оправдава. След протест на Окръжна прокуратура, Апелативен съд – Варна констатира допуснати нарушения по делото в съдебна фаза и го връща за разглеждане от нов състав на Окръжен съд – Добрич.

На 1 юли т.г. съдебният състав под ръководството на Атанас Каменски признава за виновен Красимир Катев в причиняване на смърт по непредпазливост на двамата младежи и средна телесна повреда на тъща си, нарушавайки закона за движение по пътищата. Той е наказан с лишаване от свобода за 4 години в затворническо общежитие от открит тип и 6 години без право да управлява автомобил. Решението подлежи на обжалване в едноседмичен срок.