Протест "Аз съм родител, не личен асистент" ще се проведе в Добрич

Родителите на деца с увреждания ще настояват за пълното им разграничаване от личните асистенти, за които обгрижването на болни е занятие, а не ежедневие

Протест "Аз съм родител, не личен асистент" ще се проведе в Добрич

Протест "Аз съм родител, не личен асистент" ще се проведе на 9 юли /събота/ от 11 до 12 часа в Добрич - на изхода за Варна /до табелата/. Организатор е Стела Илиева - майка на болната от детска церебрална парализа и епилепсия Александра Маркова.


"Протестираме срещу социалната политика спрямо възрастните и деца с увреждания, не искаме временни програми за лични асистенти, не искаме повече унижения. Искаме постоянен доход, а не временно подхвърляне на трохи", сподели Илиева.

Тя обясни, че според сега действащото законодателство родителите на деца с увреждания и близките на възрастни такива могат да полагат грижи за тях като лични асистенти по програми към общините. Макар и вече да е юли в някои общини тези програми още не са стартирали. От друга страна, на много места близките на деца и хора с увреждания могат да бъдат асистенти само по 2-3-4 часа в денонощието. Стела Илиева обясни, че не всички нуждаещи се успяват да станат лични асистенти, защото бройките са ограничени.

"Унизително е всяка година да трепериш дали ще ти стигнат точките, за да те включат в програмата", допълва тя. Майката на Александра изрази възмущението си, че в някои градове в страната, например в Габрово, на личните асистенти е раздадено.... работно облекло - туники панталони и сабо.

Ние, родителите и близките на деца и възрастни с увреждания, настояваме за постоянен доход, за фиксирана сума, която да получаваме, за да се грижим за тях, категорична е Стела Илиева. Тя призовава и хора, които нямат близки с увреждания, да ги подкрепят.

Протести "Аз съм родител, не личен асистент" се организират и в други градове в странната, като участниците в тях също ще изразят недоволството си на изходите им. 

Всички, които са съпричастни към проблемите на българските деца, могат да се присъединят към протеста на майките.