Предстои ново заседание за синята зона

Второто заседание по делото срещу законосъобразността на синята зона в Добрич ще се проведе в Административен съд – Добрич на 19 октомври, вторник, от 10.30 часа, съобщи за www.dobrichonline.com областният и общински председател на БСП в Добрич Владимир Калчев.

На първото заседание, заведено от него срещу решението на общинския съвет в града за създаване на синя зона, ответната страна в процеса – Общински съвет – Добрич не се е явила. Във вторник общинският съвет трябва да покаже доказателства относно законосъобразността на наредбата за създаване на синя зона и да докаже как са защитени правата на живущите по нея, които имат собствени МПС-та и нямат гаражи, обясни Калчев. Юристът отбеляза, че това касае много добричлии, като например, живеещите в блок Свобода, които сега ще трябва да заплащат по 1 400 лева на година за служебен абонамент. Според Владимир Калчев наредбата е едно недоразумение. Лидерът на социалистите в Добрич припомни, че далеч по-голям град като Варна няма синя зона. Решението на общинския съвет накърнява правата на гражданите, но те не реагират, коментира Калчев. Според него самата форма на служебен абонамент противоречи на член 99 от Закона за движение по пътищата, според който кратковременното паркиране е между 30 минути и 3 часа, а служебният абонамент ще важи от 8.00 до 18.00 часа, тоест за 10 часа.

Владимир Калчев съобщи още, че Област Добрич разполага с 26 делегати за 47-ия Конгрес на БСП, който ще се проведе в събота в София. В дневния ред са включени 2 точки – Председателят на НС на БСП Сергей Станишев ще представи политически анализ на обстановката в страната и дейността на БСП като опозиция в периода след заседанието на Конгреса от 18 октомври 2009 г., а членът на ИБ на НС на БСП Георги Пирински ще представи основните параметри на левия проект „България 2020 – европейска социална държава“ и политиката на партията за местните и президентските избори догодина. Владимир Калчев заяви, че очаква спокоен конгрес на партията, противно на медийните очаквания.