Каварна отбеляза с възстановка годишнината от Каварненското въстание (+СНИМКИ)

Каварна отбеляза 139-годишнината от отбраната на града по време на Руско – турската освободителна война.

Каварна отбеляза с възстановка годишнината от Каварненското въстание (+СНИМКИ)

Проявите посветени на годишнината от Каварненскоро въстание започнаха с музей на открито, в който бяха представени оръжия от различни епохи.




Бяха поднесени цветя и венци на паметника на Амирата и паметната плоча на Еранос Ераносян от кмета на Община Каварна Нина Ставрева, Общински съвет Каварна, Представителите на Арменската общност, Национално дружество "Традиция", Исторически музей Каварна и граждани на град Каварна. 



С възстановка беше отбелязана 139-годишнината от героичната отбрана на Каварна по време на Руско-турската освободителна война. Възстановката на Каварненското въстание се организира за пръв път в добруджанския крайморски град. Събитието беше организирано и финансирано от Община Каварна с личното съдействие и подкрепа на кмета Нина Ставрева. Съорганизатор на възстановката е Регионален клуб “46-ти пехотен Добрички полк” към Национално дружество “Традиция”. 


В пресъздаването на драматичните събития от лятото на 1877 година се включиха 80 въоръжени възстановчици и 30 цивилни на възраст от 4  до 70 годишна възраст  от клонове на НД “Традиция” и военноисторически клубове в цялата страна със собствени оръжия и ушити по автентични образци униформи и дрехи от епохата. Във времето от един час бяха пресъздадени събития, които са се случвали три дена. Бяха пресъздадени образите на легендарните Амирата и Еранос Ераносян, както и редовните  членове на българското тогавашно общество.


От името на НД "Традиция" кметът на град Каварна Нина Ставрева получи като подарък сабя, която да буди в нея висок патриотичен дух.