От днес започва ХV Международен фестивал "Фолклор без граници"

От 25 до 27 юли в Добрич се провежда ХV Международен фестивал "Фолклор без граници".

От днес започва ХV Международен фестивал "Фолклор без граници"

Изданието се организира съвместно с националната секция ЦИОФФ - България, под патронажа на Йордан Йорданов, кмет на Община град Добрич. Във фестивала ще се включат представители на Колумбия, Чили, Белгия и България. 



ЦИОФФ - България  е международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства, асоцииран член и партньор на Юнеско. От миналата година международния фестивал "Фолклор без граници" е член на ЦИОФФ и е вписан в световния календар на организацията.

През тази последна година, когато в източна и централна Европа се строят граници, точно Международния фолклорен фестивал "Фолклор без граници" в гр. Добрич е мястото, където може да се види, че всички тези млади хора желаят и могат да живеят в мир и разбирателство, сподели председателят на ЦИОФФ - България Емил Павлов.


Представителите на ансамбъл "Vredon" от Белгия, споделиха, че тяхната група се състои от близо 200 члена, които танцуват, хвърлят знамена, също така има и барабанисти. Всяка година от 36 години насам те правят лятно турне с най-възрастните членове на групата. Ансамбълът е гостувал в България през 1998 година, това е второто им посещение.


Ансамбълът от град град Сантяго де Кали, Колумбия, които посещават България за втори път и са в Добрич за първи, заявиха че за тях е важно не само да представят фолклора на Колумбия, а също така хората, които ги гледат да попият от него. Те вярват, че фестивала не е само място, на което да се забавляват, да направят спектакъл и шоу, но също така да докажат  че това е място за мир, любов и съжителство.

Представителите от Чили - "Banda Renacer" изразиха надеждата си гражданите и гостите на град Добрич да харесат шоуто, което ще предтсвят през следващите дни. Те ще покажат фолклор от северната част на Чили.


Представителите и на Белгия, Колумбия и Чили изразиха благодарността си към кмета На Добрич Йордан Йорданов и председателят на ЦИОФФ - България Емил Павлов за поканата и радостта си от това, че са в Добрич и ще могат да покажат част от фолклора на техните родни места.

ПРОГРАМА:

25 юли 2016 г. (понеделник)

19.00 ч., сцена на пл. „Свобода“ - Откриване на фестивала. Концерт

 

26 юли 2016 г. (вторник)

19.00 ч., сцена на пл. „Свобода“ - Фестивална вечер

 

27 юли 2016 г. (сряда)

19.00 ч., сцена на пл. „Свобода“ - Концерт. Закриване на фестивала

 

Всяка от фестивалните вечери започва в 18.30 часа с дефиле на участниците в централна градска част (подлез на Градски парк - пл. „Свобода“).

 

 СЪПЪТСТВАЩА ПРОГРАМА:

25 - 27 юли 2016 г., пл. „Свобода“ - Изложение на традиционни български занаяти на Сдружение „Общество за фолклор“

26 юли 2016 г., 10.00 - 12.00 ч., Художествена галерия - Арт ателие

27 юли 2016 г., 10.00 - 12.00 ч., сцена на пл. „Свобода“ - Танцова работилница