Празник на пъпеша събира любителите на сладкия плод в Българево

На 06 август от 18:00 часа на площада в село Българево ще се проведе традиционният празник на пъпеша.

Празник на пъпеша събира любителите на сладкия плод в Българево

За доброто настроение на гостите ще се погрижат четири самодейни фолклорни състава от Българево, Балчик, Варна и танцовият ансамбъл от село Дуранкулак. Преди това публиката ще има възможност да проследи надпреварата в конкурсите за „Най- голям пъпеш“ и за „Най- сладък пъпеш“. Домакините, които обичат да приготвят плодови десерти, ще могат да проследят интересни кулинарни предложения в изложбата „Пъпешови фантазии“.



Организаторите са се погрижили и за забавленията на децата. Те ще могат да участват в игри с пъпеши, да рисуват върху пъпеш или да се надпреварват в състезанието за най-бързо изяден пъпеш. 

Не случайно село Българево е домакин на „Празника на пъпешите“. Района е известен с изключителните качества на пъпешите, които се отглеждат там. По пазарите в североизточна България, най- добрата препоръка към купувачите е предлаганите пъпеши, да са от Българево. Пъпеша е местен поминък на много местни хора. Към момента в селото има над 80 производители, които отглеждат над 1500 дка градини със сладкия плод.