Проекти за външни асансьори на обществени сгради в Шабла чакат еврофинансиране

На поредното си редовно заседание общинският съвет на Шабла разгледа два актуални проекта, свързани с кандидатстването на Общината по проект „Красива България“ – като част от програмата на Министерството на труда и социалната политика за намаляване на безработицата и стимулиране на заетостта в страната.

Проекти за външни асансьори на обществени сгради в Шабла чакат еврофинансиране

Мярката, по която ще бъдат подадени документите е „Осигуряване на достъпна среда на обществени сгради“ и е насочена към създаване и поддържане на достъп с отчитане специфичните нужди на хората с намалена подвижност, в това число и на хора с увреждания.



Местните депутати дадоха съгласието си и за двата проекта, с които общината има готовност да кандидатства по мярката. Единият е за доставка и монтаж на вертикален подемник (асансьор) от външната страна на Поликлиниката, а другият – за монтиране на подобна конструкция, но до централния вход на сградата на Общинска администрация – Шабла. Съфинасирането от страна на общината и по двата проекта е в размер на 10 процента от общия бюджет, като промените в целевите разходи също бяха гласувани и приети в рамките на заседанието. Проектите са с краен срок за предаване 12 август; кои са одобрените предложения ще стане ясно около месец по-късно.

Друго решение на шабленския парламент касае групирането на общинските жилища. Те бяха разделени на три основни групи – за граждани с установени жилищни нужди, ведомствени жилища и резервни.

Кметът Мариян Жечев ще преставлява Общината и ще защитава интересите ? на предстоящото Общо събрание на Асоциацията по ВиК Добрич, решиха още общинските съветници. Те избраха и общински съветник, който да се включи в Областния съвет за намаляване риска от бедствия. Това е Румев Радев.

На сесията от 4 август бяха приети и информационните отчети на директорите на двете училища в региона СОУ „Асен Златаров“ – Шабла и ОУ „Св. Климент Охридски“ – Дуранкулак. В тях се прави анализ на учебно-възпитателната работа през 2015-2016 г. като финансови разходи, като организация, постигнати успехи и допуснати слабости.