Йордан Йорданов: Бъдещето е пред Милица Мирчева и й предстоят още по-големи успехи

Виждам, че Добрич се променя в положителна посока, поздравявам общината и кмета за добрата работа, сподели единственият представител на града ни на игрите в Рио.

Йордан Йорданов: Бъдещето е пред Милица Мирчева и й предстоят още по-големи успехи

Кметът на Добрич Йордан Йорданов се срещна с Милица Мирчева в кабинета си днес.



Изключително ми е приятно да посрещна Милица Мирчева и да я поздравя за успеха, който постигна на този световен форум, заяви той. Като човек, който се е занимавал със спорт, знам, че спортът изгражда дисциплина и харектер, отбеляза кметът. Бъдещето е пред нея и съм сигурен, че й предстоят още по-големи успехи в спорта, заяви Йордан Йорданов. Уверявам ви, че Община Добрич във всеки момент ще застава зад своите таланти и надежди, зад своите деца, общината ще работи за задържането на спортистите тук, ще им предостява условия, ще им помага в тяхното развитие, каза още кметът. След като Добрич имаше представител на маратона на най-големия спортен форум, градът ни в бъдеще ще опита да се включи във веригата състезания в тази дисциплина, които от тази година организира министерството на спорта, коментира Йордан Йорданов.

Благодаря на кмета на Добрич за поканата, много се радвам, че имам тази чест, защото Добрич е моят роден град, състезавам се за клуб от Мездра, но при всяка възможност се прибирам, сподели Милица Мирчева. Вчера вечерта потичах в парка и изпитах чувство на удовлетворение, че съм си у дома, каза лекоатлетката. Тя отбеляза, че Добрич се променя в положителна посока и поздрави общината и кмета за добрата работа.

Всяко участие на маратон дава голям опит, всеки пробег променя човека, дистанцията е много тежка, трябва голяма воля да се измине, коментира Милица Мирчева. В Рио тя нито за миг не е помислила за отказване. Като първата българка на олимпиада в дисциплината бях решила, че каквото и да става ще завърша маратона и преминах финала с усмивка, сподели тя.

22-годишната Милица Мирчева има опит от републикански, балкански, европейски и световни първенства, но е категорична, че никое състезание не може да се сравни с олимпиадата. Тя е веднъж на 4 години, има нормативи за участие и класирането е трудно, емоцията и напрежението на олимпиада са много по-големи, обясни тя.

Един ден мечтите стават реалност, отбеляза Милица Мирчева, а доказателството е нещо, което е открила вчера - у дома е попаднала на книга от 2012 година, когато бяха игрите в Лондон, в която тя е написала, че очаква да участва на Олимпиадата в Рио. До вчера напълно е била забравила за тази книга, но ето че тази мечта вече е осъществена. Милица Мирчева сподели, че има амбицията отново да се яви на най-големия спортен форум.

Следващото й важно състезание, на което тя ще гони призово класирене, е Европейското първенство по кроскънтри за жени до 23 години в Италия през декември. Тя вече има сребърен медал в дисциплината - през 2014 година, а сега за последна година може да се състезава в тази възрастова група.

Съветвам всеки родител да запише детето си на някакъв спорт, защото спортът учи на дисциплина, уважение, труд и мотивация, няма друга среда, която да изгражда тези качества, заяви Милица Мирчева.

Припомняме, че тя бе единственият представител на нашия град на Олимпиадата в Рио и достойно защити името на Добрич и България на най-големия спортен форум. Милица Мирчева ще остане завинаги в историята на родния спорт като първата българка, покрила норматива и участвала на маратон на олимпийски игри. Тя пробяга класическата дистанция от 42.195 км. за 2:51:06 ч. и се нареди на 108-мо място, като 22-годишната лекоатлетка от Добрич бе най-младата сред 157-те участнички в дисциплината.