Добрич ще има паметник на ген. Колев за 100-годишнината от Добричката епопея

Автор е скулпторът Александър Хайтов. Стойността на паметника е около 150 000 лева плюс дарение от Министерството на отбраната на 3.5 тона гилзи, които са ползвани за изработката. Средставата се осигуряват от Община Добрич, сдружението за изграждане на паметника и Валери Симеонов, които участват съответно с 40, 20 и 40% от общата сума. За 10 години от създаването си сдружението е събрало 35 000 лева.

Добрич ще има паметник на ген. Колев за 100-годишнината от Добричката епопея

В Областна администрация Добрич се проведе заседание на областната комисия "Военни паметници". На него бяха разгледани внесените от Община град Добрич документи за изграждане на нов паметник на ген. Иван Колев и загиналите за освобождението на Добруджа през 1916 година.



Присъстваха 11 от 21 члена на комисията. С 10 гласа "за" и 1 въздържал се - областния управител Детелина Николова, бе прието документите да бъдат изпратени на министъра на отбраната за негово становище.

На 7 септември, на 100-годишнината от Добричката епопея, този паметник ще се превърна в един от символите на Добрич, смята Костадин Костадинов - директер на Регионален исторически музей - Добрич и член на Управителния съвет на сдружението за изграждане на паметника.

В момента се завършва леенето и на седми септември ще можем да открием паметника, информира лидерът на НФСБ Валери Симеонов, който съдейства за реализирането на идеята и я финансира. Имам лична причина да участвам, а не политически подбуди, участвам с лични средства и с пари от телевизия СКАТ, а не с партийната субсидия, поясни той на заседанието.

Паметникът на генерал Иван Колев ще се намира в градинката до зала "Добрич".