Център за почасово предоставяне на услуги за социално включване в общността и в домашна среда заработи в община Добричка

Община Добричка спечели финансиране по проект "Създаване на Център за почасово предоставяне на услуги за социално включване в общността и в домашна среда в община Добричка", който се осъществява чрез предоставяне на безвъзмездна финансова помощ "Независим живот" по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", съфинансирана от Европейски социален фонд на Европейския съюз.

Център за почасово предоставяне на услуги за социално включване в общността и в домашна среда заработи в община Добричка

Общата стойност на проекта е 499 656 лева, размерът на европейското съфинансиране е 424 707 лв - 85 %, размерът на националното съфинансиране е 74 948 - 15 %. Периодът на предоставяне на услугата е 18 месеца - 15.08.2016г. - 14.02.2018г. 


В проекта ще бъдат включени 70 човека, от който 60 лица с увреждания и техните семейства в това число и 13 деца и 10 човека над 65 години с ограничени или в невъзможност за самообслужване. За тези потребители ще се грижат 26 лични асистенти, които ще се грижат за по един човек, 8 социални асистенти, които ще се грижат за до 3-ма постребители и 10 домашни помощници, които ще обгрижват до 2-ма потребители.

Общата цел на проекта е подобряване качеството на живот на хора в неравностойно положение в община Добричка, давайки им право на избор, независимост и достойнство, посредством разнообразни почасови услуги за социално включване в общността и в домашна среда.

В проекта са заложени 9 дейности - Организация и управление на проекта; Информация и публичност; Осигуряване на достъп до интегрирани услуги; Обучение на персонала за предоставяне на услугите; Предоставяне на психологическа подкрепа, консултиране и супервизия на персонала; Мотивационна и психологическа подкрепа за потребителите; Разработване на методология на дейността на центъра; Техническо обезпечаване на центъра и Осигуряване на специализиран транспорт за хора с увреждания.

Центърът за почасово предоставяне на услуги за социално включване в общността и в домашна среда е изграден в Социално подпомагане, на мястото на Център за обществена подкрепа.

Към момента по дейността за осигуряване на достъп до интегрирани услуги  са назначени на граждански договори социален консултант , експерт психосоциална подкрепа, 2 медицински сестри, на трудови договори за назначени технически струдник в центъра и шофьор. Услугите, които се включват в центъра са за лична помощ, за комунално-битови дейности, здравни услуги и услуги в подкрепа на социалното включване на потребителите.

За сега са постъпили 154 заявления от потребители и 86 от хора, които искат да бъдат обгрижвани от личен асистент, социален асистент и домашни помощници. От тези лица към момента са сключени 26 договора за личен асистент, 8 със социални асистенти и 10 с домашни помощници. От 68-те населени места в общината заявления са подадени от 37 села, одобрени са кандидати от 26 населени места. Към настоящия момент в центъра потребители са от 26 населени места.