Добрич се присъединява към инициативата "Моят зелен град"

Тази есен инициативата „Моят зелен град“ стартира на 10 септември и отново призовава грижата за околната среда да стане част от ежедневието ни.

Добрич се присъединява към инициативата "Моят зелен град"

Деветото издание на инициативата „Моят зелен град“ ще обхване общо 16 населени места в България. По време на кампанията доброволци от цялата страна ще могат да се включат в организирани активности по залесяване, почистване, обновяване и облагородяване на местно ниво. Градовете, които ще вземат участие в инициативата и ще направят своя град по-красив и зелен са Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Габрово, Добрич, Перник, Плевен, Пловдив, Русе, Сливен, Смолян, София, Стара Загора, Търговище, Хасково. Кампанията се организира от системата на Кока-Кола в България, Екопак България и Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).



Освен множеството дейности по облагородяване на местно ниво, в рамките на тазгодишното издание на еко-инициативата ще бъде засадена втората гора на „Моят зелен град“. Това ще се случи на 10 септември 2016 г. в местността „Офелиите“ на Витоша. Тогава доброволци ще построят и кътове за отдих, ще обновят и ремонтират съществуващите пространства за пикник в близост до „Яворова поляна“, която е сред най-красивите местности в Природния парк. Заедно със семейство, приятели, колеги и близки, присъстващите ще могат да се насладят на красотата на природата, да засадят своето дърво и да дадат своя личен принос за поддържане на кътовете за отдих в парка.

Повече за инициативата “Моят зелен град”:

Инициативата „Моят зелен град” стартира през 2008 г. и нейната основна цел е опазването на природата в големия град. Кампанията се организира от системата на Кока-Кола в България, в партньорство с Българското дружество за защита на птиците и Екопак България и има за цел да популяризира грижата за околната среда като неизменна част от ежедневието на всеки отделен човек и на обществото като цяло. През годините в „Моят зелен град“ се включват редица неправителствени организации, партньори и хиляди доброволци. В резултат на техните дейности до момента са почистени близо 2 км от Перловската река в София, спестени са над 16 000 кг. въглероден диоксид, събрани са разделно над 2 500 чувала отпадъци, посадени са над 350 дървета и са построени и обновени над 300 пейки, детски съоръжения и кътове за отдих в 23 града в България. През 2014 г. над 2 500 еко-любители от 23 български града се включиха в превантивните активности в подкрепа на пострадалите от наводненията региони в страната, а през 2015 става факт и първата на гора в рамките на инициативата.