Изложба, посветена на Добричката епопея в библиотека "Дора Габе"

Броени дни ни делят от отбелязването на 100-годишнината от Добричката епопея, от епичните боеве за освобождението на град Добрич и цяла Добруджа през есента на 1916 година.

Изложба, посветена на Добричката епопея в библиотека "Дора Габе"

По този повод, Регионална библиотека „Дора Габе” обявява на 5 септември 2016 година Ден на отворените врати и представяне на експонираната изложба на библиотечни документи „Спомен за героичната Добричка епопея 4-7 септември 1916 г.”. С изложба под наслов „100 години Добричка епопея", Регионална библиотека „Дора Габе" отбелязва паметните за Добрич и Добруджа исторически събития по време на Първата световна война, 100-годишнината от епичните боеве за освобождаването на град Добрич, останали в историята като Добричката епопея.




В централното фоайе на библиотеката са представени книги, сборници, юбилейни издания от периодичния печат, справочна литература, издания, излезли непосредствено след военните събития, част от които са ценни дарения за библиотеката, периодични издания, фотографии, електронни носители, копия на архивни документи и др., свързани с историческата за добруджанци дата. Сред тях са книгите на ген.-лейт. Тодор Кантарджиев «Добричката епопея», и „Варна, Баладжа, Добрич. Подготвяне, поход и сраженията при с. Баладжа (3. IX) и Добрич ( 5, 6 и 7 септ. 1916 г.) през Световната война за освобождението на Златна Добруджа; Румъния в Добруджа – 1913-1916 г. Анкета под уредничеството на Петър Габе; А. Кисьов. Генерал Колев и действията на I конна дивизия в Добруджа през 1916 година; Н. Кюркчиев. Епопеята на Врачанци. Легендарният бой при Добрич. Тези книги са част от дигитализираните документи, които библиотеката представя на своя сайт, по повод годишнината, и могат да се преглеждат пълнотекстово онлайн от потребителите.


Изложбата съдържа и други ценни изследвания – ”История на Добруджа”, т. 4, „Извори за историята на Добруджа 1878-1919”, т. 1, Енциклопедията „България в Първата световна война 1914-1918 г.”, „История на град Толбухин” и др., книгите на Ст. Стефанов „Добруджански герои” и „Ген.-лейтенант Тодор Кантарджиев, Спасителят на Добрич”, на добричките краеведи Георги Казанджиев „Добричката епопея”, поредицата „Бележити български пълководци” за генералите Иван Колев, Ст. Тошев, П. Киселов и др., до най-новата книга, дарение за библиотеката - „Добруджанските полкове във войните (1912-1913 и 1915-1918 г.), в съавторство със Стоян Иванов; Стоян Иванов и неговите издания „Кавалерийските полкове на България” и „Действията на кавалерията в Добруджа”; сборници, посветени на годишнини на Тутраканската епопея; историко-библиографски справочник „Добричката епопея 1916", издание на Регионален исторически музей Добрич и Регионална библиотека „Дора Габе”; статии, от периодични издания и сборници от 20-те до 40-те години на миналия век и много други.


Изложбата проследява подвига на героите от Добричката епопея - загиналите войници, бележитите български пълководци -ген.-лейтенант Иван Колев, ген. Стефан Тошев, ген. Пантелей Киселов, ген.-лейтенант Тодор Кантарджиев и др. Представени са и добруджански селища с имена на героите.

Освен изследвания на видни историци и краеведи, интерес представляват и спомени на участници в паметните за добруджанци събития, честванията, посветени на епопеята, като тези на Агънски „За Добруджа. Преживелици из войната за освобождението на Златна Добруджа”, Енгезки „За Добруджа. Картини от Световната война”, Вл. Дякович „Българска Бесарабия”, „Книга за Добруджа”, със съставител Б. Маковски и други.

Част от експозицията включва отразената в литературата и изкуството Добричка епопея. Изложени са книгите на Антон Страшимиров „Червени страници”, химна на Любомир Бобевски „О, добруджански край" и други стихотворения от стихосбирката „Песни за Добруджа”, творби на Иван Вазов, Йордан Йовков, Дора Габе, Рада Въртунинска, Драгни Драгнев, Генчо Златев, Мария Паскалева и др. Богатият снимков материал разкрива епизоди от живота и военната дейност на ген. Иван Колев, дарение на библиотеката от г-н Георги Казанджиев.

Изложбата може да бъде разгледана от 2 до 16 септември 2016 година. Регионална библиотека „Дора Габе” отправя покана към всички интересуващи се от историята на града добричлии и гости на град Добрич да посетят изложбата.