"Двореца"-Балчик представя концерт на Теодора Енаке - Айша и Теодосий Спасов трио

На 6 септември (вторник) от 20:00 ч. на сцена "Нимфеум" в Държавен Културен Институт "Културен център "Двореца"-Балчик, Теодосий Спасов трио и Теодора Енаке -Айша, ще свирят и пеят под звездите край морето.

"Двореца"-Балчик  представя концерт  на  Теодора Енаке - Айша  и  Теодосий Спасов трио

За всички гости на "Двореца", гости и жители на град Балчик, на гости и жители на северното ни черноморие, концерта ще бъде подарък, с вход-свободен.


Теодора Енаке печели награда за най-добър дебют на Международния джаз фестивал в Сибиу през 1993. Участва в многобройни джаз концерти и фестивали в Румъния, Франция, Италия, Германия, Швейцария, Русия и САЩ. Работи със световнопризнати музиканти като Къртис Фелер, Лес Пол, Стенли Джордан, Джони Грифин, Рик Кондит, Джони Радукану, Гидо Манусарди и Ал Копли. През 2004 г. Теодора Енаке печели наградата за най-голям принос в джаз в своята страна. Записва първия си диск през 1997, следват още осем заглавия. Благодарение на музикалната й спонтанност тя е сред малкото певици, изградили напълно разпознаваем, уникален стил. Надарена с рядък музикален усет, дълбок, богат и топъл алтов глас и изключителна емоционална интелигентност, тя се утвърждава като една от най-големите звезди във вокалния джаз.

Теодосий Спасов отдавна получи званието кавал на планетата и вече не изненадва никого със стремежа си да търси нови възможности за изява. Публиката следи с нарастващ интерес появата на новите му, оригинални идеи, за осъществяването на които събира музиканти от различни жанрове. Така новият музикален жанр, който той създава, (сп.Newsweek), основан на смесването на народна музика с елементи от джаз и класика, набира все повече последователи по цял свят.

"Теодосий, който е несъмнено вълшебник на своя инструмент, толкова ме възторгна, че гласът ми придоби нови омайни и мистериозни нюанси… На слушателите мога единствено да пожелая да почувстват вибрацията на своите собствени корени, независимо откъде са, на какъв език говорят и от какъв произход са.

Всички споделяме един общ корен и той е уникален. Там са нашите общи истории – вашите, моите, нашите – написани в един и същ код. Ключът за дешифрирането на този код е музиката."