В сградата на бившето АПК в Тошево ще се изгради асансьор, финансиран по проект „Красива България”

Проектното предложение на Община Генерал Тошево не само е класирано сред 17 одобрени за финансиране, но е на първо място от общо 110 постъпили предложения от цялата страна.

В сградата на бившето АПК в Тошево ще се изгради асансьор, финансиран по проект „Красива България”

В началото на месец септември, между Община Генерал Тошево и Министерството на труда и социалната политика се подписа споразумение за финансиране на строително-монтажни работи по обект: Монтаж на хидравличен подемник (асансьор) за осигуряване на достъпна среда в сграда за обществено обслужване. Мярката, по която се осъществява проекта, е М01-01 „Осигуряване на достъпна среда на обществени сгради”.


Така разработено проектното предложение е в отговор на желанието на Общинска администрация Генерал Тошево за оптимизиране средата на публичните услуги. В конкретния случай ще се улесни достъпът на граждани до Домашен социален патронаж (сутерен) и четвъртия етаж на сграда, в която се помещават различни институции, а също така ще бъдат удовлетворени исканията на жителите с намалена подвижност, в т.ч. на хората с увреждания.

Бюджетът на обекта е в размер на 86 443 лв. с ДДС, като 69 154 лв. е финансиране от Министерство на труда и социалната политика и 17 289 лв. съфинансиране от страна на Община Генерал Тошево. Според разписаните договорености обектът трябва да бъде готов и въведен в експлоатация до края на календарната 2016 година.

Проект „Красива България” при Министерство на труда и социалната политика представлява инициатива за намаляване на безработицата и насърчаване на заетостта в страната. Той стартира официално през 1998 година и за този период Община Генерал Тошево реализира договори за финансиране, надхвърлящи един милион и двеста хиляди лева. По „Красива България” са обновени градския парк, детските градини „Пролет” и „Радост” в града, Филиповата кръчма в с. Красен, ОУ “Христо Смирненски”, Ученическо общежитие, Общинска служба „Земеделие” и др.