129 са първокласниците в община Тервел

129 първокласници в цялата община с вълнения и притеснения прекрачиха прага на новото училище. Те бяха посрещнати от своите първи класни ръководители в обновени и специално украсени класни стаи.

129 са първокласниците в община Тервел

 В основните и средното общински училища през учебната 2016/2017 г. ще се обучават 1186 ученици. В СУ „Йордан Йовков“ те са 631, в Основните училища съответно в Орляк - 112, Зърнево - 86, Нова Камена - 115, Коларци - 95, Безмер - 116. Началното училище в Каблешково ще обучава 31 ученици от 1 до 4 клас, сформирана е и предучилищна група от 10 деца. В ПГТО „Дочо Михайлов“ учениците са 220, разпределени в 10 паралелки в специалностите Автоматизация на непрекъснати производства, Монтьор на селскостопанска техника, Оператор в производството на облекло. 



Учебната година стартира и в детските градини в общината. Общият брой на малчуганите е 514, от тях в предучилищна възраст – 249, съответно 132 на 5 години и 117 на 6 години.

Всички училища и детски градини разполагат с учители и помощен персонал. Осигурено е покритие от медицински специалисти за медицинските кабинети в училища и детски градини. Отдел „Просвета“ на общината е комплектован със специалист по санитарен контрол, чиято основна задача е да разработва и въвежда сезонни менюта за детските градини и училищните столове. Тази практика Община Тервел въведе още през 2010-та година, когато детското хранене бе поставено на нормативно нова основа. От тогава ежегодно се увеличава броят на училищните столове в общината, в които се приготвя топла храна в същото населено място за учениците. Тази година за първи път столова храна ще получават за обяд в училището в с. Зърнево.Само едно училище в общината все още не осигурява столово хранене. Това е училището в с. Безмер. Общината вече има технически проект за изграждане на център за социални услуги в селото. Там ще се приготвя топъл обяд и за децата в училището.Изграждането на центъра ще се финансира от новоодобрената стратегия на МИГ. Също на свой проект в МИГ общината ще разчита, за да осигури интерактивно оборудване за работа на детските градини.