Ретроспективна изложба на Янко Атанасов в Художествената галерия

На 25 септември – Ден на Добрич - от 11.30 ч., в Художествена галерия - Добрич откриват ретроспективна изложба на художника Янко Атанасов по повод 90 години от рождението му.

Ретроспективна изложба на Янко Атанасов в Художествената галерия

Изложбата се организира със съдействието на семейството на художника, като от фонда на галерията са включени 2 творби.


Показани са етюди от студентските  години, рисунки, акварели, маслени картини. Любима тема на художника е историята и в едната зала са подредени монументални по формат и въздействие творби на историческа тема: „Хан Кубрат”, Прабългарски войн”, „Епилог”, „Велики Преслав”, Двубой - Андрианопол”.  Впечатляващи са проектите за стенописи, витражи, сграфито и пр. за училища и различни институции, някои от които не са били реализирани. За съжаление, част от декоративно-монументалните творби на Янко Атанасов в Добрич вече са скрити или унищожени от новите собственици. Серия акварели и рисунки от Бърно, малки по формат живописни платна със сюжети от Балчик, пейзажи и др. допълват експозицията. Могат да се видят портретни рисунки от 60-те години на варненския скулптор Альоша Кафеджийски и известния добрички диригент Захари Медникаров, както и няколко автопортрета.

Семейството на художника – съпругата Янка Атанасова и дъщерите Мария и Десислава Атанасови даряват на Художествена галерия – Добрич 9 картини на историческа тема. Творбите, емблематични за творчеството на Янко Атанасов, ще разкрият още по-пълно  богатството на творчеството му и ще обогатят фонда на галерията

Роден на 20 декември 1926 г., той отдава  цялото си творческо вдъхновение на Добрич и на културното му развитие. Завършил декоративно-монументална живопис при  професор Георги Богданов, Янко Атанасов работи в областта на монументалните изкуства, живописта, графиката, сценографията и пространственото оформление. Създава множество керамични платна, стъклописи и стенописи. Неговите графики  рисунки от цикъла „Спомени от Стария Добрич” ни връщат в близкото минало на нашия град и по своята яркост, яснота и вложен талант могат да бъдат сравнени с „Малкия Добруджанец” на Дора Габе. В съавторство със скулптора Никола Богданов проектира герба на гр. Добрич.

От 1967 г. е директор на Художествената галерия, която ръководи до 1975 г., като работи за обогатяване на колекцията й, организира индивидуални и колективни изложби, лектории по история на изкуството. Отделя изключително голямо внимание на популяризирането на галерията.

През 1971 г. е приет за член на СБХ. Той е един от основателите на дружеството на художниците в Добрич и дългогодишен председател на Художествения съвет при СБХ в града.

От 1975 г. до 1979 г. година работи като художник ва ДТ „Йордан Йовков” в Добрич, а след това като художник на свободна практика. За него изкуствоведката Пламена Димитрова-Рачева казва: „...И тогава разбираме, колко ни е близко изкуството на Янко Атанасов, колко  е съвършено то в своя израз, в лаконичния си език предаващ образите в тяхното  движение и състояние. Синтезирал пространството като активна, абстрактна среда, в която цветовете на светлината се преливат в цветовете на сянката, художникът  пробужда сетивността ни, за да видим, невидимото от реалния живот. Прави го с артистизма на майсторите, с “ненаситността” към нещо интересно, необичайно и ново, с ясното съзнание да предизвика вълнението ни от съприкосновението си с хора, природа и живот. И всичко, целият процес на рисуване, има смисъл в изкуството му, защото рисунката е не само завършен идеен етап към живописните му творби, графиката и сценографията, но защото това е един негов свят, в който образите преминават през пространството като видения от неувяхващите спомени, като магичното усещане за вечност, за битие извън битието...”.