Възпоменателна церемония в с. Житен и откриване на Паметна плоча в. Красен

Две събития белязаха 20 септември в община Генерал Тошево – Възпоменателна церемония в с. Житен и представяне обновената част на Мемориала „Неовършаният харман“, както и откриване на Паметна плоча на войните, жители на с. Красен, загинали в Балканските, в Първата и Втората световни войни, дали живота си за свободата и независимостта на България.

Възпоменателна церемония в с. Житен и откриване на Паметна плоча в. Красен

На първото събитие, което се проведе в с. Житен, присъстваха кметът на Общината Валентин Димитров, Областният управител Детелина Николова, депутатът Валентин Николов, интелектуалци, дарители, жители и гости.



Прочувствени слова за случилото се в Добруджа преди век изнесоха кметът на община Генерал Тошево Валентин Димитров и Областният управител Детелина Николова. В знак на признателност бяха положени венци и цветя на мемориалния комплекс, а паметта на загиналите бе почетена с минута мълчание.

Проявата продължи с разглеждане на подредената сбирка с материали, посветени на боевете за Добруджа в Първата световна война и мъчениците, отвлечени по време на бойните действия.

По-късно в с. Красен се откри Паметна плоча на войните, жители на с. Красен, загинали в Балканските, в Първата и Втората световни войни, дали живота си за свободата и независимостта на България. Панихида за загиналите отслужи отец Тодор.

И на двете събития присъстваха акад. Георги Марков, Иван Гранитски, Валентина Радинска, Панко Анчев, Любомир Котев. Тяхното участие е в рамките на културни празници „Албена” 2016, чийто домакин за 12 път е община Генерал Тошево.

Денят завърши със среща на интелектуалците с обществеността на града.