Таксиметровите шофьори в Добрич излизат на протест срещу решението на общинския съвет

Те настояват за намаляване на данъка им от 590 на 300 лева, целево използване на събрания налог за ремонт на пътища и възможност той да се заплаща на вноски през годината.

Таксиметровите шофьори в Добрич излизат на протест срещу решението на общинския съвет

Таксиметровите шофьори в Добрич излизат на протест на 27 септември, вторник. Сборният пункт е до бензиностанция "Шел" в 10.00 часа.



Около 370 са такситата в град Добрич и се очаква много голям част от тях да се включат в шествието по добричките улици.

Протестът е мирен и ще протече без затваряне на улици или блокиране на движението.

Шествието ще премине по бул. Добричка епопея, ул. Хан Аспарух, ул. Сан Стефано, бул. 3 март, ул. Отец Паисий, бул. Добруджа - до Рилци.

Уведомлението за протеста е внесено вчера в Община Добрич.

Основното искане на таксиметровите шофьори от нашия град е годишният данък върху таксиметров превоз на пътници в Добрич да бъде намален от 590 на 300 лева. Този налог е нов и влиза в сила от началото на 2017 година. Общинските съвети в страната определят размера на данъка, който трябва да е в граници от 300 до 1000 лева. На заседанието на общинския съвет през юли бе решено в Добрич налогът да е размер на 590 лв. В средата на август кметът Йордан Йорданов е провел среща с представители на таксиметровите превозвачи. Те са изразили несъгласие с определения размер на данъка за Добрич и са посочили за пример Пловдив, Стара Загора, Перник, Търговище и други, където данъкът е приет в минимален размер - 300 лева. На заседанието на общинския съвет тази седмица кметът Йордан Йорданов предложи данъкът в Добрич също да бъде намален на 300 лева. Местният парламент обаче отложи преразглеждането на решението си за следващата сесия.

Протестът във вторник ще бъде именно срещу тези действия на общинския съвет.

Таксиметровите шофьори имат още две искания, които също са внесени в общината - възможност този нов данък да се заплаща на вноски през годината и събраните от него средства да се използват целево за ремонт на дупките по улиците на града. На протеста във вторник ще бъде събрана подписка от всички таксиметрови шофьори в подкрепа на тези искания.

Ако исканията ни не бъдат изпълнени, протестите ни ще продължат и вече няма да са само мирни, а ще преминем към затваряне на пътища, съобщи един от организаторите на протеста Милен Георгиев.