Обсъжда се подготовката на Областния план за отбелязване на 100 години от Първата световна война

В Областна администрация - Добрич днес се проведе работна среща, председателствана от областния управител Детелина Николова във връзка с подготовката на Областен план за честванията на 100 години от Първата световна война и участието на България в нея, за 2017 г., който да стане част от Националния план за честванията.

Обсъжда се подготовката на Областния план за отбелязване на 100 години от Първата световна война

Бяха разгледани предложенията на общините от областта, на Регионалния исторически музей, на РУО - Добрич, както и възможностите на всяка община да финансира предложените от нея мероприятия. Обсъдена бе и темата за изготвяне на проектобюджет на Областния план, който предстои да бъде изпратен до Националния комитет по честванията с цел отпускане на средства.



В коментарите си днес присъстващите подкрепиха инициативи, сред които: провеждане на срещи-разговори на ученици с историци и краеведи; организиране на ученическа конференция, посветена на юбилейната годишнина на Първата световна война и освобождението на Добруджа; реализиране на втория етап от мемориала на ген. Иван Колев в Добрич, който включва поставяне на паметни плочи с имената на всички загинали в Добричката епопея, с което ще бъде завършен целият архитектурен комплекс около паметника.

През идната година е предвидено също провеждането на комплексна културна програма от община Добрич и съорганизаторите РИМ, РБ "Дора Габе", Художествена галерия; продължаване на инициативата "Осинови паметник"; организиране на мероприятия в читалищни библиотеки и училища на територията на областта; тематични образователни програми; възпоменателни церемонии и др.

В Областния план ще бъде заложена идеята на историка Радослав Симеонов от РИМ - Добрич за извършване на издирвателна дейност и изготвяне на списъци с имената на участници в Първата световна война, на загинали и наградени воини от селищата на област Добрич.

В определения срок от Министерство на отбраната - 30 септември, Областният план за честванията на 100 години от Първата световна война и участието на България в нея, за 2017 г., следва да бъде изпратен в София.