Гърци мятат камъни по депутати

Гърци мятат камъни по депутати
Гърция ще отреже още 6.4 милиарда от бюджетните и социалните разходи. Шефът на Европейската централна банка поиска ЕС да има финансов министър.

Нова програма за икономии на стойност 6.4 милиарда евро ще представи днес гръцкият премиер Георгиос Папандреу.

В същото време ЕС, ЕЦБ и МВФ ше оповестят оценките за досегашните мерки, предприети от Гърция за намаляване на бюджетните разходи и строги икономии, от които ще зависи и отпускането на следващи траншове от спешната помощ за застрашената от банкрут държава.

Междувременно в цяла Гърция продължават протестите срещу тежките мерки, които засягат преди всичко работещите в държавния сектор.

Гръцки медии разпространиха видеоматериал от остров Корфу, където вечеряли гръцки и европейски парламентаристи. Протестиращите, които обвиняват политиците за тежкото състояние на страната, започнали да крещят обиди срещу тях, а след това започнали да хвърлят камъни пред прозореца на ресторанта.

Наложило се полицията да разпръсне демонстрантите със сила, а депутатите били евакуирани с катер на бреговата охрана.

Гръцкото правителство пое ангажимента да  продължи да следва още по-строг курс на свиване на разходите, за да получи нови финансови помощи от ЕС и МВФ, съобщава "Дойче веле".

На фона на кризата с дълговете в Еврозоната президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише предложи създаването на европейско финансово министерство.

Трише настоява изпадналите във финансови затруднения държави в Европа да преотстъпят част от суверенитета си на европейските институции. Новата структура ще наблюдава бюджетната политика на страните-членки.

Източник: bNews
Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+