Добрич излиза на протест срещу ТТИП и СЕТА

Протестът ще се проведе в събота, 15 октомври, от 11.00 часа пред храм "Св. Георги" в центъра на града.

Добрич излиза на протест срещу ТТИП и СЕТА

На 18 октомври в Люксембург България трябва да гласува "за" или "против" търговското споразумение между ЕС и Канада, познато като СЕТА. Това е "малкото братче" на договора със САЩ ТТИП и също толкова вреден за трудовите права, за екологичните стандарти, за безопасността на храните и много други стоки.



"България няма какво да спечели от тези договори. Но има много какво да загуби. Въпреки това българското правителство неведнъж е заявявало подкрепата си за тези неизгодни за страната сделки. Нека не допуснем да ни продадат за жълти стотинки! Нека ясно изразим позицията си!", призовават организаторите на протеста в Добрич от Гражданска инициатива за забрана проучването и добива на шистовия газ в България по метода на хидравлично разбиване.

Протести срещу СЕТА се проведоха във всички големи европейски градове през септември. Такива сега ще има и в България.

"Този протест е граждански, надпартиен, протест за непреходни граждански права, за достоен и здравословен начин на живот в цяла Европа. Поканени са всички граждани, споделящи инициативата, независимо от партийните им пристрастия.", призовава Синтия Недялкова от Гражданска инициатива против проучването и добива на шистов газ по метода на хидравлично разбиване.

Ето и целият призив на Синтия Недялкова:

Скъпи съграждани! Българи!

Огромни проблеми се стоварват върху нашия Европейски дом. И те, като че ли нямат край! Но ние, гражданското общество на България, ние, които неуморно се опитваме да запазим условията си на живот, поне такива каквито са в момента, не се предаваме и няма да се уморим да го правим! Благодарение на нашите и ваши усилия, ТТИП няма шанс  да бъде подписано в мандата на Барак Обама! Но друг  коварен замисъл тегне над съдбите ни! 

Това е търговското споразумение СЕТА, което е аналог на ТТИП, но касае взаимоотношенията Европейски Съюз  - Канада! За съжаление то носи всички негативни последици за народите на Е. С., като ТТИП, с които горещо вярвам, са запознати вече българите!

Освен това, тук договореностите са в много напреднала фаза и са почти пред финал. Предстои на 18 Октомври тази година от съвета на министрите  да се  гласува за или против споразумението СЕТА! Последна стъпка след това е ратифицирането от Европейските парламенти! Гласуването на 18 октомври ще даде сериозна индикация какво ще се случи след това на ратификациите!

По тази причина ние, гражданите на град Добрич трябва да се съберем и да изразим категоричното си желание, нашият министър - председател, да се вслуша в нашия глас и да гласува с  „НЕ” на съвета на министрите на държавите от Е.С., който ще се състои на  18.10.2016 г.! Протести ще има и в други градове на България! Ние, добричлии, сме показали неведнъж, че сме смели и мислещи хора и не позволяваме на световните корпорации да отнемат и последното, което ни остана – чистата вода, чист въздух и  храна без ГМО!

Приканвам всички мислещи и милеещи за семействата и децата си наши съграждани, да се отзоват на нашата покана за митинг – протест, където ще прочетем и подпишем декларация до министър – председателят на България, с която категорично ще заявим несъгласието си с поредния натиск върху народа ни!

Очакваме всички на 15.10.2016 г. събота от 11.00 часа пред църквата Свети Георги!.

Ние, малките хора трябва да сме много, за да бъде чут гласът ни! Очакваме ви! Не се колебайте да отделите половин час от съботния ден, в името на нашето бъдеще! Надежда има, защото именно благодарение на множеството протести, подписки и декларации от народите на Е.С., ТТИП беше забавено и засега – спряно! Ще спрем и СЕТА!

Протестът е надпартиен, граждански и няма нищо общо със започналата предизборна кампания! Поканени са всички граждани, споделящи инициативата, независимо от партийните им пристрастия.
 
Гражданска инициатива за борба против проучването и добива на шистов газ  в България, по метода на хидравлично разбиване.