Представителна група от град Оряхово се поклони пред кръст – паметника на загиналите в Добричката епопея

Днес представителна група от Общински детски комплекс – Оряхово със своя Младежки духов оркестър и Театрално студио съвместно с Исторически музей град Оряхово почетоха паметта на войниците от родния край, отдали живота си в сраженията на град Добрич през септември 1916г.

Представителна група от град Оряхово се поклони пред кръст – паметника на загиналите в Добричката епопея



Припомниха се моменти от вълнуващото откриване на паметника  на 14 май 1942 г., организирано от добричката смесена гимназия „Цар Борис III” на една от могилите, където  в сраженията за защита на град Добрич между 5 и 7 септември 1916г. Оряхово губи много свои синове. На проведеното преди 74 години паметно тържество с молебен участват ученици и ученическа духова музика на Оряховската гимназия „Симеон, Княз Търновски”. Заедно със своята преподавателка по български език Евдокия Попова те впечатляват и трогват присъстващите. С прочуствени думи учителката изразява благодарност и поднася венец от името на гимназията. След нея цветя полагат ученици и ученички. Потомците на падналите герои закопават в основата на кръста, донесена в торбички пръст от родния град и я поливат с дунавска вода, за да се смеси с кръвта на загиналите. На връщане от могилата всички се спират на военното гробище. Оряховчани намират гробовете на своите близки и се прекланят пред тях.  


На днешното тържествено поклонение пред Кръст-паметника, намиращ се днес в центъра на град Добрич, беше извършен сходен ритуал, за да се докоснат хората до вълненията на предшествениците ни и да последваме техния пример за родолюбие.


На поклонението присъстваха ученици от Хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“, която е наследник на гимназията "Цар Борис III" и ученици от Езикова гимназия, които са поели грижата за кръст-паметника по инициативата "Осинови паметник", представители на Община Добрич, Дирекция "Култура", Изсторически музей град Добрич.


Прочетен бе поздравителен адрес от Община Оряхово.


Представителната група от град Оряхово получи като подарък от името на Исторически музей Добрич книгата "Те загинаха за  Добруджа" в която са събрани имената на всички загинали в Добричката епопея включително и хората от Оряхово и Оряховския край.