Самоходна машина ще спасява риби и птици в Шабленското и Дуранкулашкото езеро

Министерството на околната среда и водите чрез Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) отпуска 381 275 лв. на община Шабла за купуване на самоходна машина.

Самоходна машина ще спасява риби и птици в Шабленското и Дуранкулашкото езеро

С нея ще се ограничи заблатяването в защитените местности Шабленско и Дуранкулашко езеро.


Спешните мерки се налагат заради инвазията на тръстика в езерата и замърсяването на водите с отпадъчна маса. С помощта на машината ще се извършва подводно косене и изкореняване на растителността, което ще подобри водообмена между двете езера. Това е важно условие за размножаването и развитието на местните обитатели – риби, птици, земноводни, влечуги и бозайници.

Спасителният проект се реализира по изрично настояване на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева. „На изнесеното заседание на парламентарната комисия по околната среда и водите в Добрич на 25-27 септември 2016 г. поехме конкретни ангажименти да подпомогнем поддържането на Шабленското езеро в добро състояние. Ангажирах се максимално бързо да бъде разгледано искането на община Шабла за купуването на машина за рязане на тръстиката и поддържането на крайбрежната зона “, каза министър Василева. Тя допълни, че община Шабла е поела ангажимент в случай на необходимост да предоставя многофункционалната машина за поддържане и на други влажни зони.

Шабленското езеро е в списъка с влажните зони с международно значение от 1996 г. Тук живеят 29 вида риби от семейства „Шаранови“ и „Попчета“, като седем от тях са включени в Червената книга на Република България. Районът е единственото находище у нас на дългоопашато попче. Тук живеят 6 вида земноводни и влечуги. Комплексът има стратегическо значение за световно защитената червеногуша гъска, която зимува в него.

Интензивното земеделие и животновъдство във водосбора на езерата през 60-те, 70-те и 80-те години на миналия век обаче са увеличили многократно количеството амоний, фосфати и нитрати във водите. В резултат на протичащите процеси водните огледала обрастват с тръстика, а дъното се покрива с нарастващ слой тиня. Лиманните езера се заблатяват и има риск множество редки видове ще изчезнат от тукашните им хилядолетни местообитания, затова предприетите възстановителни мерки имат спасителен характер.  Те са предписани и в плановете за управление на защитените местности.