България и Черна гора си поделиха точките

България отпада дефакто от Евро 2012, след като завърши наравно с Черна гора. Двубоят в Подгорица завърши 1:1, което определено не устройва "трикольорите", останали на цели 6 точки то водачите в нашата квалификационна група "G".

България и Черна гора си поделиха точките

Българският национален отбор по футбол не успя да възроди шансовете си за Евро 2012. В двубой от нашата квалификационна група "G" "трикольорите" завършиха наравно 1:1 с тима на Черна гора.


Срещата на Градския стадион в черногорската столица Подгорица започна по-добре за домакините. В 3-ата минута Николай Бодуров не успя да изчисти добре топката, която бе овладяна от Мирко Вучинич на границата на наказателното ни поле, но впоследствие капитанът на черногорците се засуети и уби остротата на атаката. В следващите няколко минути играчите на Златко Кранчар продължиха да са по-дейни, но за наше щастие не се стигна до нищо опасно пред вратата на Михайлов.

В 10-ата минута се откри добра възможност пред Маркиньос, но натурализираният бразилец отправи слаб удар далеч от целта.

След първоначалния домакински натиск играта се пренесе в центъра на терена. В 22-ата минута Зверотич стреля от далечна дистанция, но Михайлов улови. В ответната атака нашите създадоха най-чистото голово положение в мача. След заучено изпълнение на пряк свободен удар Мартин Петров центрира опасно в наказателното поле, Маркиньос плонжира, но за жалост се размина на сантиметри с топката, която бе уловена от Божович.

Минута по-късно Вучинич вкара топката в българската врата, но попадението на нападателя на Рома бе правилно отменено заради засада. В 32-ата минута Зверотич отправи бомбен удар от дистанция без подготовка, но коженото кълбо премина много над гредата. Шест минути по-късно Янев също стреля с всичка сила от около 20 метра, но Божович улови летящата топка.

В 40-ата минута късметът отново се усмихна на българите, когато изключителен удар на отлично играещия до този момент Саво Павичевич разтресе гредата на Михайлов.

След само две минути, след изпълнение на ъглов удар, непокритият Марко Баша също нацели горната греда на България и като по чудо резултатът остана непроменен.

На полувремето Лотар Матеус извърши една смяна. На мястото на капитана Стилиян Петров се появи Чавдар Янков. Стенли получи травма още в самото начало на първата част, но успя да устиска до края първите 45 минути. Така капитанската лента премина при Мартин Петров.

Иначе втората част започна много по-добре за България. В рамките на две минути нашите пропуснаха две изгодни ситуации.

Първо Мартин Петров центрира отляво, топката се удари вглавата на Савич и отиваше право в горния ляв ъгъл на вратата на Божович, но стражът на домакините плонжира и спаси. Няколко секунди по-късно Бодуров стреля опасно с глава, но отново вездесъщият Младен Божович показа своята класа и изби със сетни услия в ъглов.

В 52-ата минута обаче черногорците вкараха, а точен бе Радомир Джалович. Божович бе оставен непокрит отляво, напредна и центрира в наказателното поле, а Джалович със странична ножица матира Михайлов. В 65-ата минута Ивелин Попов видя включилия се на дясното крило Манолев, десният бек на ПСВ елиминира играч на Черна гора и подаде към Христо Янев, който стреля от границата наказателното поле, но топката премина на сантиметри от гредата.

Минута по-късно нашите изравниха! Петър Занев подаде добре към бившия си съотборник от Литекс Ивелин Попов, а звездата на Газиантепспор смълча Градския стадион в Подгорица - 1:1!

В следващите няколко минути играта на България бе в подем, но нашите не успяха да реализират положенията си. В 74-ата минута след многоходова атака минала през Йоветич, Вучинич и Владимир Божович, последният стреля опасно, но за наше щастие ударът му премина на сантиметри от целта.

В 76-ата минута страховит удар на Станислав Манолев бе спасен със сетни усилия от вратаря на Черна гора.

В 83-ата минута Ивелин Попов отново вкара, но голът му бе отменен след много тънко положение на засада. В добавеното време Маркиньос проби и центрира остро, но Манолев се размина с топката. Така завърши и мачът.

Въпреки равенството, "лъвовете" остават с теоритичен шанс за класиране на финалите в Полша и Украйна догодина. След 5 изиграни мача българите заемат 4-о място в група "G"

с 5 точки в актива си, колкото има и 3-я Швейцария. По-рано днес "часовникарите" записаха престижно равенство 2:2 с Англия на "Уембли". Следващият мач на нашите е в началото на септември месец, а съперникът ни ще е именно Англия, който е водач в групата с 11 точки, колкото има и Черна гора.

Черна гора 1:1 БЪЛГАРИЯ


1:0 - Джалович (52 мин.)
1:1 - Ив. Попов (66 мин.)

ЧЕРНА ГОРА: Младен Божович; Саво Павичевич, Стефан Савич, Марко Баша; Лука Пейович, Елсад Зверотич, Никола Дринчич, Милорад Пекович, Владимир Божович; Радомир Джалович, Мирко Вучинич
Резерви: Блажич, Кашчелан, Йоветич, Новакович, Бечирай, Фатич, Делибашич
Треньор: Златко Кранчар

БЪЛГАРИЯ: Николай Михайлов, Иван Бандаловски, Николай Бодуров, Иван Иванов, Петър Занев, Станислав Манолев, Стилиян Петров, Христо  Янев, Маркиньос, Мартин Петров,  Ивелин Попов
Резерви: В. Стоянов, Янков, Делев, Генков, И.Стоянов, Трифонов, А. Попов
Треньор: Лотар Матеус

Стадион:  "Градски", Подгорица - 12 000 зрители

Главен рефер:  Алон Йефет (Израел)