Започва акция "Зима"

Тя ще се проведе през целия месец и ще включва 3 етапа.

Започва акция "Зима"

От днес до края на ноември на територията на цялата страна ще се проведе традиционната акция на полицията "Зима". Целта й е да се ограничат предпоставките за настъпване на пътно-транспортни произшествия през есенно-зимния период, когато броят на тежките катастрофи се увеличава, вследствие на намалената светла част на денонощието, намалената видимост, бързо променящите се пътни и метеорологични условия, мокри, заледени или заснежени настилки, обясни гл. инсп. Жулиян Минев – началник на сектор "Пътна полиция" към ОД на МВР - Добрич. През изминалия есенно-зимен период - от 1 ноември 2015 до 31 март 2016 година в област Добрич са регистрирани 46 тежки ПТП-та със 7 загинали и 59 ранени.



Акция "Зима" ще включва 3 етапа. От днес до 10 ноември ще се проведе кампанията "С безопасно пътно-превозно средство през зимата", насочена към велосипеди и каруци. 2 ноември е обявен за ден без велосипедисти жертви на пътя. Вторият етап на акция "Зима" е в дните меджу 11 и 20 ноември и ще протече под мотото "Пешеходци и водачи за толерантност на пътя". 16 ноември ще бъде ден без пешеходци жертви на пътя, а на 20 ноември ще бъде отбелязан световният ден за възпоменание на жертвите от ПТП. Третият етап - между 21 и 30 ноември, ще бъде под мотото "Безопасно шофиране през зимата". Основен акцент ще бъде контролът на техническата изправност и осветителните системи на автомобилите. Последният ден на месеца е обявен за ден без водачи и пътници в МПС жертви на пътя.

Съюзът на българските автомобилисти е партньор на полицията в акция "Зима". До 11 ноември във всички сервизи на СБА в страната ще се извършват безплатни прегледи и консултации на всички автомобилисти - независимо дали са членове на СБА или не. Пунктът в Добрич се намира на бул. Русия 61. Там ще се предлагат безплатно регулиране на фарове, проверка на гумите за есенно-зимния период, ще бъде оказвана техническа консултация, обясни Живко Вълчев - председател на СБА - Добрич.