Атанас Пеев навърши 80 години

На 1 ноември т.г. Атанас Пеев - журналист, родовед, краевед, общественик и почетен гражданин на Добрич, навърши 80 години.

Атанас Пеев навърши 80 години

По този повод Община град Добрич, Съюза на краеведите в България и Дружество „Отец Павел Атанасов“ – Добрич организират негово честване на 3 ноември от 17.30 ч. в Огледална зала „Нели Божкова“. На същия ден от 11.00 ч. в Малката заседателна зала на Община град Добрич се проведе пресконференция с участието на Атанас Пеев, доц. д-р Антоанета Запрянова – председател на Българска генеалогична федерация „Родознание“, доц. д-р Александър Ковачев – председател на Съюз на краеведите в България и доц. д-р Венцислав Димов – фолклорист.



„Син съм на златната добруджанска равнина, в която са се родили, живели и създавали блага за семействата си прадедите, дедите и родителите ми. Свидна ми е всяка педя от тази плодородна земя, обичам я повече от всичко. На нея премина целият ми живот. В нея ще почиват и костите ми …!” В това признание се крие цялото отношение и философия на живота на Атанас Пеев.

Средното си образование Атанас Пеев завършва в Добрич с отличен успех, а висшето – във Варна през 1971 г. Възпитаник е на Висш институт за народно стопанство, специалността, която получава е „Икономика на строителството”.

Журналистическата му кариера започва през 1961 г. като главен редактор на местния вестник в с. Карапелит, Добричка област. „Журналистиката е моята голяма обич и съдба” – ще сподели Атанас Пеев по-късно. През 1963 г. като сътрудник в Окръжен комитет на ДКМС – Добрич той отговаря за младежкия печат, а заедно с това списва и младежката страница „Комсомолски зов” към в. „Добруджанска трибуна”.

От 1971 г. до 1987 г. е щатен кореспондент на БТА в Толбухински окръг. През този период е и нещатен кореспондент на в. „Народна младеж” и в. „Нова светлина”. Сътрудничил е на: сп. „Наука и техника на младежта”, в. „Добруджанска трибуна”, в. „Народно дело”, в. „Нова добруджанска трибуна”, сп. „Родознание”, сб. „Архив на поселищни проучвания”, сп. ”Матадор”, Краеведски сборник, сп. „Научни съобщения”, в. „Россия днес” и др. На журналистиката Атанас Пеев посвещава 32 години от живота си. Тази високоотговорна професия го среща с такива авторитети, между които Николай Конакчиев, Петко Бочаров, Димитър Шишманов, Димитър Масларов и др. Имал е щастието да се срещне с много държавни, военни, политически, културни и спортни дейци от близки и далечни страни.

В началото на 1965 г. Атанас Пеев започва да се занимава с краезнание, а по-късно и с родознание. По негово признание те за него са „светая светих, т.е всичко”. Една библейска мъдрост гласи: „И ако имам пророческа дарба, и зная всички тайни, и ако имам пълна вяра, тъй щото планината да премествам, но любов, ако нямам, нищо не съм…” Успехът на Атанас Пеев като личност, краевед и родоизследовател се крие в неговото човеколюбие. Зад всичко това стои любовта му към добруджанци.

По инициатива на Атанас Пеев (27.07.2000 г.) в Добрич е учредено първото в града и в Добруджа Дружество на краеведите. Днес то със своята изследователска, популяризаторска и издателска дейност е едно от най-активните и най-авторитетните в страната. Неизменен председател на дружеството от неговото създаване до днес е Атанас Пеев – заслужена оценка за неуморния му труд. По негова инициатива още от самото му създаване до днес Дружеството на краеведите в Добрич издава сборника „Краезнание”. От 28.03.2008 г. дружеството носи името на големия добруджанец, просветител и фолклорист Дядо Павел Атанасов.

През 2017 година ще се навършат двадесет и пет години и от създадения пак по инициатива на Атанас Пеев Клуб „Родознание” в Добрич, отново единствен в града и региона. От 1993 г. непрекъснато е член на Управителния съвет на Българската генеаложка федерация „Родознание”.

Автор е на 32 книги, някои от тях с по две издания. Тези книги са написани с много професионализъм и чувство за отговорност, на базата на богат материал, издирен и използван за първи път от самия него. Най-характерното за тях е това, че няма книга, в която да няма думата Добруджа. Тематиката на всяка от тях е уникална и неразработвана досега. 12 от книгите на Атанас Пеев са включени в международния книгообмен.

Книгите на Атанас Пеев с приносно значение в краезнанието са много. Не можем да не споменем поне някои от тях. Книгата „Дай, бабо, огънче!”, „В служба на Отечеството“, „Сродени с Добруджа”, „Добруджански селища с имена на видни личности”. Има над 200 публикации на краеведска и родоведска тематика в специализирани научни сборници и списания. Редактирал е над 25 книги с родоведска тема, а други е рецензирал. Бил е съставител на научни сборници. С архивни снимки, документи и книги с автографи от видни личности от личния му фонд са уредени много самостоятелни изложби. Участвал е с доклади в научни конференции.

Атанас Пеев е един от най-ревностните изследователи на добруджанския фолклор във всичките му разновидности – песенен, танцов и музикален.

Творческият път на Атанас Пеев е дал наистина богати плодове. Не са изненада засвидетелстваните уважение и признателност към Атанас Пеев и към направеното от него. Той е единствен двукратен носител на званието „Почетен член“ на Съюза на краеведите в България у нас и на Българската генеалогична федерация „Родознание” и е вписан в нейната Почетна книга., носител на званието „Почетен гражданин на Добрич” (2002), на Златна лира на Съюза на българските музикални и танцови дейци (2006 и 2011), Заслужил деятел на Български червен кръст, Заслужил деятел на СБА, член е на: Съюза на българските журналисти – 1980 г., Съюза на учените в България -1998 г., Съюза на българските музикални и танцови дейци – 2006 г.