Община Добрич осигури сериозен финансов ресурс за почистването на река Добричка

Община Добрич спечели финансиране на мащабен проект за почистване на река Добричка. Проектът, одобрен по оперативна Програма „Регионално развитие” е „Предотвратяване на последиците от наводнения на територията на гр. Добрич чрез укрепване на напречното сечение на р.Добричка”.

Община Добрич осигури сериозен финансов ресурс за почистването на река Добричка

За първи път Общината ще вложи толкова голям ресурс в размер на 1 052 177 лева за трайно подобряване на екологичните условия чрез укрепване, корекция и разширяване на речното корито на река Добричка. Отсечката от река Добричка, предмет на реконструкцията тръгва от околовръстен път Е 27 97, преминава през местностите Алмалии и Гаази баба, продължава през градски парк „Свети Георги, по протежението на бул. „Русия”, където се намират десетки фирми, големи търговски обекти, бензиностанции и обществени сгради, Автогара, ДКЦ ІІ и завършва с участъка на вливането на реката в дере Сердика /пресечна точка между ЖК Строител,  ЖК Иглика и река Добричка/.


 

Очакваните резултати ще бъдат близо 8 км. почистена растителност, наноси, битови и други отпадъци; укрепено, коригирано и разширено корито с нова корекция  от 3 101,42 м. и стара корекция 4 391,91 м.

 

Самата корекция на участъка е изградена от Водно стопанство - Добрич преди повече от 30 години. През годините са правени частични почиствания на малки участъци, съобразно наличните средства. Състоянието на коритото на реката е изключително лошо.

 

При възникване на наводнение са застрашени кварталите, които са по поречието на река Добричка и ниските места главно от лявата страна на отсечката, обект на интервенция по проекта - местностите Гаази Баба и Алмалиите, кв. "Иглика", района на "Бряст -Д "АД, ТПК "Свежест" и  ДКЦ II, района на автогара Добрич и други ниски места в града.

 

Укрепването на предвидения за интервенции участък от реката ще предпази от заливане на къщи, дворове, фирми, магазини и др. обекти с обществено значение - Диагностично консултативен център II, автогара, сграда на Звено "Пожарна безопасност и спасяване", Градски парк „Св. Георги”, както и важни пътни артерии на града, по които се движи голям процент от обществения транспорт.

 

Ремонтът и реконструкцията на дерето ще осигури проводимост на постъпилите води, ще предотврати образуването на така наречените „тапи” в коритото на реката, които при проливни дъждове и снеготопене се „отпушват”, водите излизат от коритото и могат да залеят  586,54 км2 от територията на града. Пряко застрашени са всички живеещи в района на реката – около 4 000 лица; работещи на тази територия над 5 000 души, учащи и заети в детски и учебни заведения -  около 470 деца и възрастни. Потенциално застрашен е всеки жител и гост на града в района на Автогара Добрич, големите търговски обекти, Градски парк „Свети Георги”и спортните терени.

 

Проектът ще постигне предотвратяване на наводненията и ще осигури защита на живота и имуществото на хората, културните и материалните ценности в град Добрич. С извършените дейности ще се подобри екологичното състояние на района и ще се създадат нови възможности за икономическо и социално развитие.