Кулинарно междучасие“Манджицу“Лидл в СУ „Димитър Талев“

Днес в СУ „Димитър Талев“ се проведе инициативата „Кулинарно междучасие – Манджицу“ по проект на Lidl.

Кулинарно междучасие“Манджицу“Лидл в СУ „Димитър Талев“

Училището е едно от петте в страната, които спечелиха право на участие в проекта, който има за цел по забавен и интересен начин да запознае децата от първи до четвърти клас с основни теми от здравословното и балансирано хранене. Паралелно с това цели да мотивира децата да споделят наученото у дома и да се включват по-активно в приготвянето на храната заедно с родителите си.




Гостуването на „Кулинарно междучасие - Манджицу“ в училището се осъществи в рамките на един ден, като екипът на Лидл България изнесе два кулинарни урока, всеки от които в рамките на 60 минути. Участваха учениците от първи клас. По време на урока децата приготвиха здравословни ястия с помощта на професионални готвачи, научиха се как да подредят сами масата за вечеря и какви са полезните съставки на хранителните продукти. На финала децата се запознаха и с игровата платформа „Манджицу“ – маса с таблети и образователна игра, на която всеки ученик имаше възможност да поиграе и да научи повече за съставките на различни продукти и интересни факти за тях. В рамките на проекта Лидл България предостави на училището уред за измерване на показатели като Индекс на телесните мазнини и Индекс на мускулната маса. С тяхна помощ може да се следят показателите на учениците и да се дава адекватна обратна връзка към родителите при наличие на проблем.


В училището предстоят още интересни дейности, свързани със здравословното хранене и спорта, които ще бъдат продължение на прекрасната инициатива на Лидл България. По- големите ученици имат вече познания за принципите на балансираното хранене и ролята на двигателната активност за доброто здраве от множеството мероприятия, реализирани с партньорски училища от Европа по международния проект GAMES.

През месец февруари ще бъде изготвен отчет на проведените дейности за промотиране на здравословния начин на живот и ще бъде подадена кандидатура за финансовата целева субсидия на Лидл за подобряване на условията за спорт и отдих на територията на училището.