Демонстрационна евакуация на ученици и демонстрация на пожарогасителна техника в 4 общини в областта

На територията на област Добрич в четири общини ще бъде проведена „Демонстрационна евакуация на ученици и демонстрация на пожарогасителна техника”.

Демонстрационна евакуация на ученици и демонстрация на пожарогасителна техника в 4 общини в областта

Наближава 5-ти декември – Международния ден на доброволеца. За първи път той се чества през 1985 г. по инициатива на ООН. По това време световната организация кани правителствата и неправителствените организации във всички страни да изкажат уважението и благодарността си към доброволците и да дадат по-голяма гласност на дейността им. На този ден отдаваме почит към хората, които с безвъзмездния си труд помагат за подобряване на живота на уязвимите и нуждаещите се от помощ. Тази година екипът на „Национална асоциация на доброволците в Р България” призовава отбелязването на празника да е насочено в следната посока: Популяризиране идеята за доброволчеството сред подрастващото поколение.



Идеята е ученици на възраст между 16 и 18 години да бъдат запознати с дейността на доброволците, с което да се даде възможност за привличането им към доброволните формирования/ДФ/.

Справянето с бедствията, пожарите и други извънредни ситуации изисква сътрудничество и партньорство между структурите на гражданското общество, централните, областните и общинските власти, по-ангажирано и активно участие на гражданите в дейности, насочени към осигуряване на собствената им безопасност.

Един от начините за това е насърчаване и развитие на гражданските инициативи за създаване към общините на доброволни формирования за защитата при бедствия, пожари и други извънредни ситуации.

Участието на гражданите в ДФ е въпрос на свободен личен избор. Защитата при пожари, бедствия и други извънредни ситуации е насочена на първо място към запазването и защитата на човешкия живот и здраве. Това превръща включването на гражданите в ДФ в хуманен акт, проява на висока нравствена и социална отговорност.

Доброволец е лице, което участва в доброволно формирование за предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях.

Доброволец може да е всяко дееспособно физическо лице, навършило 18 години, което е клинично здраво, не страда от психично заболяване и не е осъждано за умишлено престъпление от общ характер, освен ако е реабилитирано.

Лице, навършило 16 години и ненавършило 18 години, може да бъде обучавано за доброволец, без да изпълнява конкретни задачи по предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях.

За времето на обучение или изпълнение на задачи по предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях доброволецът се освобождава от работодателя за изпълнение на граждански, обществени и други задължения. За времето на участие в те мероприятия той получава възнаграждение за сметка на държавния бюджет при условия, по ред и в размери, определени от Министерския съвет, като това време се признава за служебен или трудов стаж.

В тази връзка на територията на област Добрич в четири общини ще бъде проведена „Демонстрационна евакуация на ученици и демонстрация на пожарогасителна техника”. Демонстрациите ще се проведат в учебно за учениците от X-XII клас време, тъй като тези ученици могат да бъдат обучавани за доброволци към доброволните формирования.

Демонстрации ще има в:

гр.Балчик – СУ „Христо Ботев” от 10:00 часа

гр.Ген.Тошево – ПГЗ „Тодор Рачински” – 10:30 часа

с.Крушари – СУ „Хр.Смирненски” – 11:15 часа

гр.Тервел – ПГТО „Дочо Михайлов” – 10:15 часа