Присъдата на капитан Христо Спасов, наложена му от съдилищата в Мангалия и Добрич беше отменена от Апелативен съд - Варна

Със съдебен акт от тази седмица, състав на Варненския апелативен съд отмени решение на Окръжен съд-Добрич(ОС-Добрич) като отказа да признае и да допусне изпълнение на Присъда на Окръжен съд Мангалия(от м.февруари 2013 г.), както и съдебно решение на Апелативен съд Констанца - Румъния от октомври същата година, с което на капитан Христо Спасов от Балчик е била наложена специална конфискация на сума в размер на 10 000 румънски леи с левова равностойност 4 395,12 лева.

Присъдата на капитан Христо Спасов, наложена му от съдилищата в Мангалия и Добрич беше отменена от Апелативен съд - Варна

Апелативен съд Варна припомня, че в края на м. август тази година, Добричкият окръжен съд призна присъдата и съдебното решение на румънските съдилища и допусна конфискацията, наложена на българския капитан. Втората съдебна инстанция обаче намери, че преценката на съда в Добрич е неправилна и незаконосъобразна. Апелативният съд във Варна намира, че Удостоверението за признаване на конфискация, изпратено от румънските власти е непълно. В него липсват описание на отнетото имущество, не са посочени и описани престъпленията, довели до решението за конфискация. ОС-Добрич е приел, че се касае за престъпления против околната среда, включително незаконен трафик на застрашени животински и растителни видове. „Подобно отбелязване в Удостоверението за признаване на конфискация обаче не се съдържа“, посочва апелативната инстанция.



Варненският апелативен съд напълно споделя доводите на защитата относно това, че кап. Спасов е извършвал стопански риболов в изключителната икономическа зона на Румъния в Черно море с валидно разрешение за риболов, издадено от компетентните български власти, а това не е престъпление по българския НК. Основателно е позоваването и на Регламент (ЕО) № 2371/2002 г., който в чл.17 прогласява, че „риболовните кораби на Общността имат равен достъп до водите и ресурсите във всички води на Общността, освен тези, посочени в параграф 2, при спазването на мерките, приети в съответствие с глава II.“

В своите мотиви за отказа да признае и да допусне конфискацията Апелативният съд във Варна посочва, че в преводите на съдебните решения на румънските власти се съдържат констатации за извършване на риболов със съоръжения с размери под законоустановения минимум. „Подобно поведение би могло да съставлява единствено административно нарушение по Закона за рибарството и аквакултурите, но не и престъпление по НК, още по-малко такова срещу околната среда“ се казва в решението на апелативния съд.

Втората съдебна инстанция е намерила още едно основание за отказ да се признае и изпълни румънското решение и то е свързано с изтеклата абсолютна двегодишна давност, приложима за конфискацията.

Относно оплакването на защитата на капитан Спасов, че решението на румънския съд е незаконосъобразно, поради допуснати нарушения на процесуалните правила и на материалното право на ЕС, то Варненският апелативен съд намира, че „български съд не може да обсъжда правилността на чуждия съдебен акт, още по-малко да го отмени. Единствената преценка, която се извършва от българските съдебни власти, е дали са налице основанията за неговото признаване и изпълнение“.

Решението на Апелативен съд – Варна, с което се отказва да се признае и да се допусне изпълнение на присъда и на съдебно решение на румънски съдилища, наложили конфискация на българския капитан Христо Спасов е окончателно.