Находки от първото археологическо лято в Община Тервел са изложени в местния музей

В навечерието на Рождество общинският музей в Тервел събра на откриване на изложба почитателите на историята и архитектурата от късната античност.

Находки от първото археологическо лято в Община Тервел са изложени в местния музей

Повод за събитието бе желанието да бъде направена ретроспекция на първото археологическо лято в Община Тервел - първото след прекъсване от 30 години, когато в средата на осемдесетте години бе проучена средновековната крепост Скала край с. Кладенци. Това лято Община Тервел в партньорство с Регионалния исторически музей в Добрич и под ръководството на проф. Казимир Попконстантинов от Великотърновския университет започна археологически проучвания на крепостта Палматис (или Палмате) край с. Оногур. Първият сезон бе изключително благоприятен – бяха разкрити напълно синтрона и олтарното пространство. Изобилие от фрагменти – от мраморни колони, капители, олтарна маса, множество глинени и каменни градежни елементи бяха открити, а обработените от античните майстори мраморни филиграни бяха измити и съхранени в тервелския музей.



Посетителите имаха възможност да разгледат най-характерните находки от архитектурните елементи на олтарното пространство, както и богат снимков материал. Изложени бяха за първи път пред публика монети и метални елементи.


Изложбата бе открита от зам.-кмета на Община Тервел Дияна Илиева. Църковният хор изпълни тропар на Рождество Христово и така свърза посланията на религията от античността с неизменните нейни ценности в наши дни. Лектор на събитието бе проф. Казимир Попконстантинов. Гости бяха партньорите от РИМ - Добрич Костадин Костадинов и Добри Добрев. Хората, които уважиха с присъствието си събитието, видяха презентация със снимки, направени от дрон, снимков материал от изследване с георадар, което показва очертанията на зидовете късноантичната базилика и графични и фото материали от сходна базилика, разкрита и реставрирана в съседна Гърция.

По време на откриването на изложбата бе връчена благодарствена грамота на Кадир Рамисов от с. Оногур – човекът, чийто дом се намира непосредствено до крепостта и който, след като през годините е намирал множество монети и метални предмети - 40 на брой, ги предаде по своя воля на Община Тервел, за да станат част от музейната сбирка на общината.

Община Тервел изказва благодарност на Джемалдин Ниязи – кмет на с. Балик и на Николай Атанасов – кметски наместник в с. Оногур. Джемалдин Ниязи бе основен координатор за общината по време на разкопките, а Николай Атанасов се грижи за консервирания за зимния период обект.

С пожелания за много здраве и успешно следващо археологическо лято се разделиха приятелите на историята и археологията в Тервел.