Добрич отбелязва 139 години от Освобождението на града от турско робство (+СНИМКИ)

С поклонение и поднасяне на цветя на паметника на генерал лейтенант Цимерман бе отбелязана годишнината от освобождението на град Добрич.

Добрич отбелязва 139 години от Освобождението на града от турско робство (+СНИМКИ)




На 27 януари през 1878 година Долнодунавският руски отряд под командването на ген. лейт. Цимерман освобождава града.


На церемонията присъстваха кметът на Добрич Йордан Йорданов, генералният консул на Руската Федерация във Варна Оксана Жерновая, облстния управител Детелина Николова, Иво Пенчев - представител на Общинския съвет, общински съветници, членове на кметския екип, почетни граждани на град Добрич, ръководители и представители на политически партии, неправителствени и културни организации, образователни институти и граждани.


За поредна година възстановчиците от Регионален клуб "46-ти пехотен Добрички полк" към Национално дружество "Традиция" се включиха в тържественото отбелязване на годишнината от освобождението на Добрич от турско робство. 


"Всяка година на тази дата и на това място се събираме да се поклоним пред нашите освободители. Преди 139 години плаха надежда превърнала се в последтвие в мечта и увереност дава освобождението на нашия град и на нашата страна. Не трябва просто протоколно да отбелязваме тези дни, а трябва да се опитаме да се върнем назад преди точно 139 години, да се поставим на мястото на тези герои. Да вникнем в това, как миналото е променило и е дало бъдеще нанашите деца. Нека всеки един от нас съхранява този толкова паметен ден, нека да го предаде на своите деца и нека винаги да помним как нашите предцу са освободили нашия град.",каза в своето слово кметът Йордан Йорданов.