Дядо продал апартамента си на двама едновременно

75-годишен варненец продал на два пъти собствения си апартамент. Алчният старец бе осъден на 1 година зад решетките, отложено с 3 години изпитателен срок, заради това, че първо продал апартамента си на един купувач, а после зад гърба му с фалшиви документи го препродал отново на друг.

Дядо продал апартамента си на двама едновременно

Алчен дядо продал на два пъти своя апартамент, за да припечели много пари. Варненският районен съд го прати зад решетките за 1 година, с 3 години изпитателен срок.

Измамата, според Наказателния кодекс, е в големи размери, обясниха днес от съда.

Всичко започнало през 2006 година. Тогава 75-годишния варненец Б. Пеев подал обява във вестник, че търси жена, която целодневно да се грижи за него, да поддържа домакинството му и извърши ремонт на апартамента му в центъра на Варна. Срещу тази услуга и сумата от 35 000 лева в брой той щял да й прехвърли собствеността върху имота, като запази правото си на ползване, докато е жив.

 

На обявата му откликнала вдовица, която се нанесла при него и започнала да изпълнява задълженията си.

Известно време след това жената платила на Пеев исканата сума и сделката била изповядана пред нотариус. В продължение на близо година вдовицата стриктно поддържала домакинството, извършила основен ремонт на жилището и плащала всички медицински и текущи разходи на възрастния мъж.

 

Пролетта на 2007 г. пенсионерът решил, без нейно знание, отново да прехвърли апартамента на свое име и повторно да го продаде на другиго, като се облагодетелства със сумата от продажбата. В изпълнение на плана си и разполагайки с доверието и личните данни на вдовицата, Пеев се снабдил с фалшиви пълномощно, декларации и др. Излъгал жената, че ще влиза за лечение в столична болница, взел й ключовете и я отпратил да си ходи в родното място. През това време Пеев продал жилището на друг и се изнесъл на квартира. Месеци след като загубила връзка с Пеев, вдовицата отишла до апартамента и разбрала, че е продаден, при което завела гражданско дело и сделката била прогласена за нищожна.

 

Така алчният дядо чрез измама и ползване на неистински документи нанесъл имотна вреда на потърпевшия купувач.

 

За всяко от престъпленията Районният съд наложи отделни наказания, като определи 75-годишният подсъдим да изтърпи най-тежкото от тях, а именно - 1 година лишаване от свобода, отложено с 3 години изпитателен срок.

Той бе осъден да заплати на пострадалия купувач сумата от 125 331 лева, ведно с лихвите към нея, като обезщетение за претърпените вреди от деянието.