Трансгранично издание на празника на добруджанското вино в Шабла

Община Шабла, НЧ "Зора - 1984", гр. Шабла и Добруджанска Зимница организират за пета поредна година Празник на добруджанското вино, който ще се проведе в деня на Трифон Зарезан - 14 февруари 2017 г., вторник в гр. Шабла и е под патронажа на кмета Мариян Жечев.

Трансгранично издание на празника на добруджанското вино в Шабла

В атрактивното събитие ще вземат участие над 20 читалищни колективи от различни краища на цяла Добруджа – области Добрич, Силистра и Варна, които ще представят региона с прочутото домашно добруджанско вино, фолклорна програма и етнография. Тази година в надпреварата за най - добро вино реколта 2016 ще се състезават и румънски производители от Северна Добруджа.



Събитието има конкурсен характер за винопроизводителите и ще бъдат оценявани от специално жури. Участниците се състезават в две категории: 

1.вина от сортове типични за региона на Добруджа - червени и бели

2.вина от европейски сортове - червени и бели

Празничната програма включва зарязване на лозе, избиране на Царя на виното, дегустации на домашно добруджанско вино, анимация с участници и публика, живи етнографски кътове, фолклорни изпълнения на самодейни колективи, включващи автентични народни песни и обичаи, свързани с лозята и виното. За гостите от Варна и Добрич е осигурен организиран транспорт от двата града. Съпътстваща изложба – базар на традиционни домашно приготвени ястия от трапезата за Трифон Зарезан ще бъде част от Празника на добруджанското вино - погачи, обредни пити, ястия безмесни и с месо и др. Те ще бъдат аранжирани на търговски щандове и ще се предлагат за продажба на гостите на празника.

В традиционния за местните жители конкурс за домашно мезе сръчните добруджанки ще се състезават в категориите месни, млечни и безмесни мезета. Участниците ще бъдат оценявани от трима кулинарни критици от град Добрич с председател Даниела Аврамова.