Съдът прие частично намаление на иска за отнемане на имущество от бившия главен архитект на Каварна

В Окръжен съд - Добрич се проведе поредно заседание по делото за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество от бившия главен архитект на община Каварна Юлиян Илиев.

Съдът прие частично намаление на иска за отнемане на имущество от бившия главен архитект на Каварна

На днешното заседание съдът допусна частично изменение на иска, което води до намаление на претендираната сума - от 4 690 825 лева на 4 306 026 лева. Това стана по молба на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество /КОНПИ/, която се  отказва от предявения иск за отнемане от Юлиян Илиев на двуетажна жилищна сграда в Каварна, чиято пазарна стойност към настоящия момент е 298 555 лева. Комисията изразява становище, че поземленият имот не подлежи на отнемане, тъй като е придобит преди началото на проверявания период, който е от 24 юни 2003 г. до 24 юни 2013 година. Комисията внесе пред съда и направени корекции в исканите суми от продажби на един поземлен имот в Каварна, две ниви и лек автомобил. В резултат на това общата цена на първоначалния иск се намалява с 384 799 лева - от 4 690 825 лв. на 4 306 026 лева.



Окръжният съд насрочи следващото заседание по делото за 15 май. Тогава пред съда ще бъде представено заключението по комплексна съдебно-икономическа експертиза, което да установи стойността на цялото имущество на ответниците, предмет на отнемане в полза на държавата.

Производството по  иск на  Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество беше образувано в края на 2014 година срещу арх. Юлиян Илиев, съпругата му и двете им дъщери. Срещу тях са внесени искове за отнемане на земеделски земи, апартаменти, терени в курортни зони в община Каварна, автомобили, дружествени дялове и средства от продажбата им и суми по множество банкови сметки.

По данни на комисията арх. Илиев е във фиктивен развод със съпругата си и двамата продължават да живеят заедно. КОНПИ претендира да се отнеме в полза на държавата имущество от арх. Юлиян Илиев на стойност 1033 551 лв., от Евгения Илиева  - на стойност 2 954 684 лв. и от двете им дъщери имущество на стойност 137 254 и 180 537 лева.