Храмът "Св. Харалампий" в Шабла отбелязва своя празник

На 10 февруари по случай празника на Свети свещеномъченик Харалампий от 9 часа в храмът в Шабла, ще бъде отслужена празнична св. Литургия и водосвет.

Храмът "Св. Харалампий" в Шабла отбелязва своя празник

На този ден също се отбелязва и денят на пчеларя, по този повод в храма ще бъде осветена продукцията на производителите на мед от община Шабла.



Храмът "Св. Харалампий" в Шабла е построен за първи път през 1853 година, заедно с килийно училище към него. Църквата била малка и вкопана в земята. В нея се четяло на черковнославянски език, но от време на време в лявата й половина на гръцки, докато гръцката митрополия не се отделила напълно. Съществуващата в момента трикорабна базилика е построена от майстор Христо Божков - Загореца, а най-старите икони в църквата са от 1857 година - рисувани от известния в Добруджа зограф Захари Цаньов от Трявна.

Светеца чието име носи църквата Свети Харалампий е живял през II век, в град Магнезия (Тасалия). Той заемал епископската катедра. Бил вече над стогодишна възраст, когато по нареждане на Септимий Север се започнало гонение и умъртвяване на християните. За да спасят живота си, те трябвало публично да се отрекат от вярата си и да принесат жертва в езическите капища пред статуите на боговете. Без да се страхува за живота си, Магнезийският епископ Харалампий проповядвал Христовото учение. Властниците заловили беззащитния старец и го изправили пред съд. Той се държал достойно и преди палача да спусне меча си върху него, Харалампий склопил очи и предал душата си на Бога. Така той загива мъченически за християнската вяра през 198 г.