68 задействаха вота срещу кабинета

БСП и ДПС внесоха искането за вот на недоверие към правителството. Под мотивите са се подписали 68 депутати от опозицията.

68 задействаха вота срещу кабинета
 БСП и ДПС внесоха искането за вот на недоверие към правителството.

Под мотивите са се подписали 68 депутати от двете партии. Това е вторият вот на недоверие срещу кабинета на Бойко Борисов.

Искането за оставка на правителството беше внесена в деловодството на парламента от лидера на БСП Сергей Станишев и зам.-шефа на ДПС Лютви Местан. Мотивът е провалът на кабинета в антикризисната политика.


Дебатите по вота ще бъдат в четвъртък следващата седмица, а самото гласуване ден по-късно.

„Целта на вота не е смяна на един или друг министър, защото това не решава нито един от проблемите, с които гражданите се сблъскват ежедневно”, каза шефът на левицата. Той допълни, че искането на опозицията цели подмяната на провалената антикризисна политика на кабинета. „Има две антикризисни програми на правителството и двете са пълен провал”, отсече Станишев.

Зам.-шефът на ДПС Лютви Местан обясни, че опозицията внася вота в момент, в който светът излиза от кризата.

„Редица европейски държави минават в период на растеж на икономиката. Правителството вече не може да се оправдава със световната икономическа криза”, беше категоричен той. Местан припомни, че ако вотът следващата седмица не мине, партията му ще внесе още един през юли за провала на цялостната политика на кабинета.


„Най-добре е да има предсрочни избори и вот 3 в 1 тази есен, за да се спестят разходи”

каза още зам.-шефът на ДПС. Ако това не стане, категоричен е той, предсрочни избори ще има най-късно в средата на следващата година.

БСП и ДПС коментираха и намерението на Синята коалиция да не подкрепи правителството по време на дебатите и гласуването на вота. Според Станишев

не е морално да твърдиш, че си опозиция на правителството и да не подкрепиш вота срещу него.

Според Местан пък излизане от залата на сините ще е подкрепа за кабинета, защото вотът ще е успешен, само ако го подкрепят най-малко 121 депутати.


Опозицията е събрала мотивите си за вота срещу кабинета в пет страници.

Основните мотиви за тях са: провалените антикризисни програма и мерки на правителството, цялостния провал в икономиката, антиевропейската политика в областта на образованието, за провала в усвояването на еврофондовете, за тежките последици за хората и провала в местното самоуправление.

В мотивите е записано още, че за вота има и „външен” повод – негативните оценки и препоръките на ЕК към правителствените програми за бюджетна стабилност и реформи.

Отсъствието или спирането на започнали реформи, както и опитите за реформи чрез импровизации, създадоха атмосфера на несигурност, което отблъсква инвеститорите”, се казва още в мотивите. Опозицията припомня и критиките си за непредсказуемост на икономическата политика на кабинета и сигналите в медиите за връзките на управляващите с контрабандата и организираната престъпност.