Днес отбелязваме световния ден на котката

В първия ден на месец март отбелязваме световния ден на един от най-древните и обичани домашни любимци в историята на човечеството - котката.

Днес отбелязваме световния ден на котката

Денят се отбелязва за първи път от 2002 година по идея на Международния фонд за грижа за животните.



Котките живеят в близост до хората от преди поне 3500 години (въпреки че не са изцяло опитомени като кучетата). Началото на съжителството между човека и котките не е установено с точност. Най-ранните писмени записки за опитите да се опитомят котки датират от древен Египет около 4000 г. пр.н.е, когато са били използвани за опазване на хамбарите от мишки и плъхове.

В наше време котките са едни от най-разпространените домашни любимци. Малък процент от тях (около 1%) са чистокръвни (с регистрирано родословие), а останалите 99% са кръстоски между различни породи.

Според някои митове и легенди котката живее едновременно в няколко паралелни свята, притежава девет живота и може да влияе на здравето на хората, като им помага да се борят с болестите. Смята се също, че котката дружи с къщата, в която живее, и тези домове са до известна степен защитени от беди и нещастия.

Ето и няколко интересни факти за котките:

Всяко трето семейство в света притежава поне една котка.

Рекордът за най-висок котешки скок без фатален край държи котка скочила от 16-тия етаж.

Котките могат да развият скорост до 50 километра в час.

Първата котка, отглеждана в домашни условия е живяла преди 9500 години в Кипър.

Котките спят средно по 17 часа на денонощие.