Владислав Горанов: За да се развие Добруджа е задължително да се изгради северната магистрала

Политикът от партия ГЕРБ и бивш финансов министър Владислав Горанов даде днес пресконференция в офиса на ПП ГЕРБ - Добрич.

Владислав Горанов: За да се развие Добруджа е задължително да се изгради северната магистрала

На пресконференцията Владислав Горанов обясни защо ГЕРБ претендират за изпълнителната власт и за мнозинство в българския парламент. "През последните години показахме, че можем да движим държавата в правилната посока. Не случайно ако гледаме основните макроикономически показатели България се нарежда на второ място по ръст в Европейския съюз. Изпреварваме 3 пъти темпото на нарастване средно на икономиката на ЕС като цяло.", заяви Горанов. Той сподели, че е изключително трудно да се прави предизборна кампания, излизайки от мандат, защото всички позитиви и негативи на управлението са върху най-голямата партия, която е носила отговорност за изпълнителната власт, макар споделена с по-малките й партньори в лицето на Реформаторски блок и подкрепяни от страни на Патриотичния фронт. Според Горанов обаче проблемът на една подобна коалиция е, че най-често малкия партньор поставя условия, разминаващи се от ценностната система на голямата партия.




 Според Горанов ПП ГЕРБ в името на стабилността на управлението е носила всички негативи от последните 2 години. "Заварихме държавата в края на 2014 година с фалирала банка и неизплатени гарантирани влогове на български граждани. Независимо от това състояние успяхме много бързо да  обърнем тенденцията и 2015 и 2016 година бяха изключително успешни  за развитието на българското стопанство", каза Горанов. Той изрази съжалението си  от това, че проявлението на икономическия разтеж е различно в различните части на територията на България и заяви, че Златна Добруджа е богат край, но само за определен кръг от хора - земеделските производители. Според него, за да се развие Добруджа и Северна България е задължително да се изгради "северната магистрала". "Имаме напълно готов проект, виждате, че стартирахме едно от последните решения на правителството на Борисов в края на мецец януари - да осигурим аванс за двете отсечки, които успоредно се строи магистралата в Шумен - посока София и София в посока Шумен." заяви той. По негови думи за 4 - 5 години магистрала "Хемус" може да бъде приключена и да не му се налага пътувайки за Добруджа да лети до Варна.

Политикът от ГЕРБ разясни основните приоритети включени в националната платформа на партията. Един от тях е да се даде сериозна роля на държавата по отношение на образованието. "Разбира се няма еднозначен отговор как може рязко да се подобри качеството на образованието, но със сигурност учителят е в центъра на образователния процес и за да можем да привлечем българските висшисти да влязат в клас, да обучават децата ни залагаме, като приоритет удвояването на учителската заплата.", заяви Горанов. Според него, чрез увеличаване на заплатите ще могат да се привлекат нови, по-добри учители и да се мотивират сегашните. По негови думи  на много места вече не се говори за безработица, а за липса на качествена работна ръка.


Владислав Горанов заяви, че за по-малко от 2 години управлението на ПП ГЕРБ е успяло да върне страната в нормално икономическо развитие и да създаде на българските граждани усещане за перспектива  и това си личи, ако се погледне като макроикономическа статистика - от увеличението на потреблението, което в последните години се е превърнало в двигател на икономическия разтеж."Хората са готови да харчат днес толкова, колкото очакват да изкарат утре и това е рационално икономическо поведение." каза Горанов.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.