„Храм на понтийската майка на боговете – Кибела” гостува в историческия музей в Тошево

Днес, 7 март 2017 година, в Исторически музей – Генерал Тошево беше открита гостуващата изложба „ХРАМ НА ПОНТИЙСКАТА МАЙКА НА БОГОВЕТЕ – КИБЕЛА” на Исторически музей – Балчик.

„Храм на понтийската майка на боговете – Кибела” гостува в историческия музей в Тошево

Тя бе представена от директора на Исторически музей – Балчик Радостина Енчева и директора на музея – домакин Цветелина Христова.


Общо 11 пана – фотоси и информационно табло, както и филм за откритието, разказват историята на античното светилище. На 23 април тази година се навършат точно десет години, откакто при изкоп за частен строеж строителите се натъкват на антична сграда – Храма на Понтийската майка на боговете. Разкопките започват на 08 май 2007 г. от екип в състав: научен ръководител Игор Лазаренко и заместник-научни ръководители Радостина Енчева и Елина Мирчева. Античният храм в Балчик е недвижима културна ценност с национално значение. До момента той е единственият открит храм на Великата богиня майка Кибела в източната част на Балканския полуостров и най-добре запазеният елинистически храм в България. По време на разкопките са открити мраморни статуи и релефи на Богинята, монети, костени игли, керамични и стъклени съдове и надписи на старогръцки и на латински език. Мобилната изложба ще бъде открита от Радостина Енчева – директор на Исторически музей – Балчик.

Изложбата ще остане в Исторически музей – Генерал Тошево до края на месец март.