Отложиха делото по обвинение за крупна кражба на водопроводни тръби заради неявяване на адвокати

В две поредни заседания Окръжен съд - Добрич не можа да даде ход на делото по обвинение за мащабна кражба на тръби от водонапорен тръбопровод, изграден през 80-те години за водоснабдяване на Добрич от терасите на река Дунав. Причината е неявяване на двамата упълномощени защитници на единия от подсъдимите.

Отложиха делото по обвинение за крупна кражба на водопроводни тръби заради неявяване на адвокати

Съдът намери, че всеки от неявилите се адвокати не е представил доказателства, че отсъства по уважителни причини и им наложи глоби от по 750 лева. Съдебният състав прецени, че неявяването на двамата защитници бави разглеждането на процеса и приключването му в разумен срок. По тази причина бе разпоредено за следващото заседание - на 27 април, да се назначи резервен защитник на подсъдимия, независимо че той вече има двама упълномощени адвокати.



Подсъдими по делото са Радко Г. от Силистра, като извършител,  Стефан К. от София, като подбудител и помагач и Красимир Ц. от София, като помагач.  Тримата са  обвинени в това, че са отнели от владението на ВиК - Добрич близо 30 км. тръби на стойност над 77 млн. лева, като кражбата е в особено големи размери и представлява особено тежък случай. Според обвинението изкопаването и демонтирането на тръбите е извършено на територията на областите Добрич и Силистра в периода от ноември 2011 г. до март 2012 г., при условията на продължавано престъпление. В обвинителния акт се посочва, че тримата подсъдими в съучастие помежду си, чрез посредственото извършителство на други 4 лица, чрез използване на технически средства и моторни превозни средства, отнели тръбите, които не били под постоянен надзор.

Делото по обвинение за кражбата на тръби от водонапорния тръбопровод започна в началото на 2015 година. По него е приет за съвместно разглеждане граждански иск от ВиК - Добрич, разпитани са над 95 свидетели и са изслушани 8 вещи лица. Съдебното следствие продължава с изслушване на веществени доказателствени средства, събрани чрез СРС-та. Досега аудиозаписи са слушани в 6 съдебни заседания.