Тревожна тенденция за увеличаване на наказателните дела за притежание на наркотици и смърт на пътя

През последните две години има тенденция на увеличаване на наказателните дела в Окръжния съд Добрич.

Тревожна тенденция за увеличаване на наказателните дела за притежание на наркотици и смърт на пътя

По думите на съдия Петър Монев, ръководител на отделението „Наказателни дела“, през 2016-та година те са с 20% повече, в сравнение с предходната, което се дължи на по-добрата работа на прокурорите и разследващите органи. Голяма част от делата са частни по досъдебно производство. За трета поредна година се увеличава броят на делата за извършени общоопасни престъпления – притежание и разпространение на наркотици и причиняване на смърт на пътя.



Осем са новопостъпилите дела, свързани с престъпления против личността. Сред тях има дела за убийства по непредпазливост след нанасяне на телесна повреда, за опит за убийство, за смърт при трудова злополука. Толкова са и делата за грабеж. „Само едно дело имаме за престъпления против финансовата, данъчната и осигурителната системи, като с това се утвърждава тенденцията за намаляване на делата от този вид“, сподели още съдия Монев.

Осъдените през 2016-та година по наказателни дела са общо 59 души. Сериозно наказание от 12 години затвор и глоба от 30 000 лева е получил мъж, признат за виновен в държане и разпространение на наркотици.

Намаляват делата по Закона за специалните разузнавателни средства. През 2016-та година са образувани само 24 подобни дела. В резултат на използването на СРС в съда са внесени само 4 веществени доказателствени средства.

Само три са делата, чието разглеждане е продължило повече от година, като за това има обективни причини, според съдия Петър Монев.