Проект "Създаване на Център за почасово предоставяне на услуги за социално включване в общността и в домашна среда в община Добричка"

В Община Добричка се проведе пресконференция, на която бе отчетен напредъкът по проект "Създаване на Център за почасово предоставяне на услуги за социално включване в общността и в домашна среда в община Добричка". Той се осъществява чрез процедура на директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ "Независим живот" по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020, съфинансирана от Европейски социален фонд на Европейския съюз.

Проект "Създаване на Център за почасово предоставяне на услуги за социално включване в общността и в домашна среда в община Добричка"

Даниела Тодорова – ръководител на проекта представи дейностите и целите му. Общата му стойност е 499 656 лева, като размерът на европейското съфинансиране е 85%, а на националното - 15%. Периодът на изпълнение е от 14 юни 2016 година до 14 февруари 2018 година, а на предоставяне на услугата е 18 месеца - 15.08.2016 г. - 14.02.2018 г. Основната цел на проекта е подобряване качеството на живот на хора в неравностойно положение от община Добричка. Обгрижени са 89 лица, включително 7 деца. Персоналът към центъра се състои от 8 социални асистенти, 10 домашни помощници, 28 лични асистенти, технически сътрудник, шофьор, експерт човешки ресурси, 2 медицински сестри, експерт психологическа подкрепа и социален консултант. По проекта е закупен специализиран автомобил за хора с увреждания, който им осигурява достъп до социални и здравни услуги, ползва се за екскурзии и посещения на културни събития. На пресконференцията родители на деца с увреждания изказаха своята благодарност и споделиха, че са много доволни от проекта.