ПОТВЪРДЕНО: МИНИМАЛНАТА ПЕНСИЯ СТАВА 200 ЛВ.

Совалка на политици от ГЕРБ по медиите тази сутрин даде още яснота по проблема с вдигането на пенсиите - една от темите в преговорите с "Обединени патриоти" за общата управленска програма.

ПОТВЪРДЕНО: МИНИМАЛНАТА ПЕНСИЯ СТАВА 200 ЛВ.

Бившият финансов министър Владислав Горанов потвърди, че от 1 октомври минималната пенсия се вдига на 200 лева. Направихме много изчисления заедно с НОИ, заяви той пред bTV. - 180 лева от полугодието и от 1 октомври 200 лева ще е минималната пенсия. Това е възможното решение и това можем да си позволим.



Държавата не създава доходи. Има определени слабости в такова решение, но създава увеличение само в определена част. 200 лева минимална пенсия ще струва на бюджета за тази година малко под 100 милиона лева.

За 2018 г. ще е под 300 млн. лв. Това е първата стъпка за минималните пенсии, следващата е разглеждане на фалшивите пенсии от ТЕЛК. Там има допълнително резерви", допълни Горанов.

 

"Има си модел от последните 15 години, който ще следваме за пенсиите, допълни Делян Добрев в Нова тв, визирайки индексациите, но внесе уточнение. "Пенсиите ще с високи при ниска безработица и при по-големи доходи, защото пенсиите се генерират от работещите. Трябва да се съсредоточим върху това да има повече пари в НОИ. Да облекчим бинзеса от административната тежест която го е притиснала. Трябва да развием капиталовия пазар", разшири темата Добрев.