Под натиска на улицата: Папандреу казва имената на новите си министри

На фона на огромни улични протести премиерът на Гърция Георгиос Папандреу ще предложи нов кабинет в опит да спечели доверие и подкрепа за реформи в страната.

Под натиска на улицата: Папандреу казва имената на новите си министри

Реформите, които се състоят предимно в мерки за орязване на огромните държавни разходи с цел да се намали дефицита на страната са необходими за да получи страната финансова помощ за погасяване на дълговете си.



Гърция е заставена да намали с 28 милиарда евро разходите си в периода 2012 – 2015, а за сметка на това ще получи поредния транш помощ в размер на 12 милиарда евро.

През 2010 г. Папандреу договори с МВФ, Световната банка и Европейската комисия помощ в размер на 300 милиарда евро, които обаче ще бъдат получени на траншове, срещу реформи, съкращаване на държавните разходи и респективно бюджетния дефицит.

Заради реформите Папандреу е в изключително сложна ситуация. От една страна той е подложен на натиска на улицата – хиляди хора протестират и се бият с полицията по улиците на Атина и Солун, опозицията и дори опоненти в собствената си партия.

От друга ако не бъдат извършени съкращенията в разходите страната няма да получи помощ от МВФ и ЕС и няма да може да се издължи на кредиторите си.

Според BBC Папандреу е много вероятно да се раздели с финансовия си министър Папаконстантину, а на негово място да бъде назначен Лукас Пападемос, бивш вицепрезидент на Световната банка.

Пападемос се ползва с подкрепата на МВФ, Световната банка и Европейската комисия, но не е ясно дали ще бъде одобрен от националния парламент на страната.

Заради икономическата и политическата стабилност рейтинговата агенция Standard & Poor's свали рейтинга на Гърция до най-ниското ниво от всички страни, които наблюдава.