Талеви дни 2017 – традиция и иновации

В седмицата от 24-ти до 28-ти април се проведоха двадесет и деветите Талеви дни, с които Средно училище "Димитър Талев" - Добрич отбеляза патронния си празник. Динамичната и емоционална седмица премина под знака на непреходните български ценности и традиции и новия им живот през призмата на учениците на едно съвременно иновативно училище.

Талеви дни 2017 – традиция и иновации

Началото на празничните инициативи поставиха първокласниците, които засадиха дръвчета в училищния двор. На 25-ти април преподаватели от начален етап демонстрираха добри практики, които използват в часовете по Околен свят, Човекът и природата и Английски език пред свои колеги от други училища.



Нощта на четенето, една от най-интересните и уникални за града ни инициативи, проведена за първи път в училището, започна в  19:00 часа на 27-ми април. Шестокласниците, които взеха участие в образователна мобилност в Португалия по европейския проект „Movere, docere, delectare through reading”, и техните съученици четоха своите любими истории от българската и световна класика в една непринудена, почти домашна атмосфера. Младите читатели се запознаха и с нови приказни сюжети, които им бяха специално изпратени от партниращите по проекта държави - Италия, Португалия, Румъния, Полша и Турция.

Учениците от I-ви до IV-ти клас и предучилищната подготвителна група организираха празничен пролетен концерт на откритата сцена в училището. Децата изпълниха любимите си песни от българския фолклор, както и съвременни музикални хитове и танци. Във фоайето на училището второкласниците показаха своите пъстри приказни костюми на организирания от тях многоцветен карнавал. Учениците от първи клас подредиха пъзели, свързани с живота и творчеството на Димитър Талев. Красивите изображения разкриха пред малките ученици фотографии на писателя и неговото семейство, родната му къща в град Прилеп, кориците на знаменитата тетралогия и кадри от екранизации и драматизации на произведенията му.

Учениците от клуб „Арлекин“ при СУ „Димитър Талев“ направиха своята втора театрална постановка. Драматизацията им на „Малкият принц“ бе специално подготвена за патронния празник. За приповдигнатото настроение и изпълнението на прекрасни български песни се погрижиха солистите от вокалната група към училището. В следобедните часове петокласниците посетиха Мемориален комплекс „Военно гробище“ в града. 

Учениците от шестите класове показаха своите знания и талант в интерактивната образователна викторина „И ние можем“. Надпреварата включваше математически ребуси за историята на училището и патрона Димитър Талев, а певческите и танцови заложби на участниците бяха поставени на изпитание в игрите „Звездите на X factor”, “Познай кой кой е“ и „Танцувай с мен“.


В ролята на репортери и водещи влязоха седмокласници и осмокласници, чийто неуморен труд доведе до създаването на телевизионното предаване „Нека заедно да направим света по-добър и по-красив“. През последните две седмици бъдещите журналисти направиха интервюта със своите преподаватели и съученици от различни класове. Предаването показва множеството възможности за обучение и изява, както и националните и международни инициативи и проекти, в които участват учениците от СУ „Димитър Талев“.

Гимназистите отбелязаха празника на училището с няколко инициативи, в които си припомниха живота и творческия път на Димитър Талев. Организираната от десетокласниците дискусия „Ние, потомците на Талев” представи учебни заведения в страната, които имат за патрон същия автор. Актуалните и днес послания на романа „Железният светилник” бяха обсъдени от учениците от XI-тите класове. Осмокласниците дебатираха върху възможностите и предизвикателствата, пред които се изправят в ученическия живот. Тазгодишните зрелостници посетиха Археологическия музей в етнографския комплекс „Старият Добрич“.

Ученици от VIII-ми и X-ти клас деминстрираха и своите танцови умения на откритата сцена в училището, където извиха кръшни български хора, обечени в автентични народни носии.