Над 15 000 лева бяха събрани на благотворителния бал на Лайънс клуб - Добрич

Под мотото "Осемнадесет години ние служим" Лайънс клуб - Добрич отпразнува своя 18-ти рожден ден в Албена. Гости на събитието бяха дистрикт управителя на Дистрикт 130 България Момчил Корназов, кметът на град Добрич Йордан Йорданов, народните представители Живко Мартинов и Йордан Апостолов, приятелите от Лайънс клубовете от Варна, Варна - Академика, Габрово и Силистра, както и членове на Ротари клубовете Добрич, Балчик и Каварна. Поздравителен адрес изпрати областният управител Детелина Николова.

Над 15 000 лева бяха събрани на благотворителния бал на Лайънс клуб - Добрич

В своето приветствие дистрикт управителят на Дистрикт 130 България Момчил Корназов заяви, че клубовете в другите градове има на какво да се научат от дейността на добричкия, защото той за 35-ти пореден път провежда такова грандиозно събитие, събирайки толкова много хора с мисъл за благотворителност и милосърдие в помощ на уязвимите хора.



Водени от желанието да станат съпричастни с каузата да се осигурят повече средства за осъществяването на трите приоритетни програми, по които работи клубът, бяха събрани 15 867 лв.

В своето приветствено слово президентът на Лайънс клуб - Добрич Ивайло Милев сподели удовлетворението си от успешната 2016/2017 година, в която се извършиха профилактични скрининг прегледи на зрението на всички деца от детските градини в община Добричка в селата Карапелит, Батово, Одърци, Стожер, Божурово, Победа, Стефаново и Хитово. Втората приоритетна програма е стартирала през 2012 година - за провеждане на профилактични прегледи за гръбначни изкривявания на децата от 1 до 3 клас в училищата в град Добрич. Те се провеждат съвместно с Диагностично-консултативен център - II. За  лайънс година 2016/2017 са прегледани 137 деца от първи, втори и трети клас от ОУ ”Хан Аспарух” – Добрич. Констатира се, че има увреждания на около 27%. В Центъровете  за настаняване от семеен тип за деца и младежи без увреждания № 1, 2 и 3 са прегледани всички деца. Констатацията е, че има увреждания на около 48% от децата - всяко второ дете там е с увреждания.

Най-новата инициатива на клуба в Добрич е осъществяване на проект за превенция на зрителните усложнения при деца и юноши с инсулинозависим диабет. Програмата е двугодишна и обхваща всички деца, които са на отчет в областта, като стартира с 25 деца, а към настоящия момент те са 30.

С всяка година се увеличава броят на новите членове на клуба, желаещи да дарят от своя потенциал, време и сили в служба на обществото.