Окръжният съд задържа непълнолетен, обвиняем за причиняване на средна телесна повреда

Окръжен съд – Добрич, взе най-тежката мярка за неотклонение спрямо 17-годишния Е.Д.Р. от гр. Ген. Тошево. Той е обвиняем по досъдебно производство на Районен съд – Ген. Тошево, за това, че на 13.03.2011 г. е причинил средна телесна повреда на 24-годишен свой съгражданин, изразяваща се в трайно затруднение на движенето на ляв горен крайник за период от 3 до 5 месеца.

Окръжният съд задържа непълнолетен, обвиняем за причиняване на средна телесна повреда

От досъдебното производство става ясно, че пострадалият видял Е.Р. и негови близки като се опитвали да извадят желязо от улична шахта. Пострадалият им направил забележка, а като се обърнал бил нападнат и ударен по ръката с метална тръба.

Делото пред Окръжен съд – Добрич, е образувано по протест на Районна прокуратура – Ген. Тошево, срещу определение на Районен съд – Ген. Тошево, с което на 10.06.2011 г. е наложил на Е. Р. мярка „под надзор на инспектор Детска педагогическа стая”. Държавното обвинение е поискало спрямо непълнолетния да бъде взета най-строгата мярка за неотклонение, след като 02.06.2011 г. той не се явил за разпит, въпреки че бил редовно призован. Това наложило да бъде издадено постановление за издирването и принудителното му водене от органите на МВР.

Представителят на Окръжна прокуратура – Добрич, подкрепи днес искането на районния прокурор за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо Е. Р. Държавният обвинител посочи, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение за неговото авторство на престъплението, за което е привлечен да отговаря. Налице е опасност той да се укрие или да извърши друго деяние.


 

Непълнолетният е осъждан 3 пъти, последно на пробация за срок от 2 години и 9 месеца. Това показва упорита престъпна дейност и високата обществена опасност на дееца и на деянието му, посочи прокурорът.

Адвокатът на Е. Р. пледира, че неговият подзащитен е непълнолетен и не представлява изключителен случай на обществена опасност. Най-тежката мярка за неотклонение не отговаряла на извършеното от неговия доверител.

В последната си дума младежът помоли да не бъде задържан, тъй като му предстояла операция.

Окръжен съд – Добрич, след като прецени събраните по делото доказателства и становищата на страните, постанови Е. Р. да бъде задържан под стража.

Определението на въззивния съд не подлежи на обжалване и протест.