Д-р Емилия Баева, зам. -кмет на Добрич: Нито едно дете няма да бъде върнато от детска градина през лятото

Днес зам.-кметът на Община град Добрич по направление "Хуманитарни дейности" д-р Емилия Баева даде брифинг във връзка с появили се запитвания и сигнали, че деца, чиито родители не работят, няма да бъдат приети в сборни групи в детските градини през летния период.

Д-р Емилия Баева, зам. -кмет на Добрич: Нито едно дете няма да бъде върнато от детска градина през лятото

През летния период неучебното време е от 1-ви юни до 14-ти септември. През този период детските градини могат да работят с намален капацитет на дейността, с оглед извършване на профилактика, ремонтни дейности или ползване на полагаем годишен отпуск на служителите.  Две седмици преди приключване на учебното време се обявява график, съгласуван с дирекция "Хуманитарни дейности", утвърден със заповед на директора за работата на детската градина  през неучебно време, по групи и месеци в рамките на наличния персонал.



Този график още не е готов, заяви д-р Емилия Баева и все още не е упоменато коя детска градина през кой месец ще работи. Тя допълни, че в момента тече предварително проучване, след което ще се разбере кое учебно заведение ще затвори и къде ще бъдат пренасочени децата от него.

За посещение на дете в сборна група през летния период родителите трябва да подадат заявление за посещение до директора на детската градина в 10-дневен срок след обявяване на графика. Заявленията се разглеждат и приемат в тридневен срок от тричленна комисия.

Зам. -кметът на Община град Добрич по направление "Хуманитарни дейности" д-р Емилия Баева заяви, че никъде в наредбата  не е написано, че дете , чиито родители не работят или майката е по майчинство не може да посещава сборна група през лятото.

Д-р Баева допълни, че нито едно дете няма да бъде върнато през летния период на тази година да се посещава сборна група в детската градина, въпреки това подбор ще има.

Подборът на децата се състои в това, че ако има желаещи за 5 групи в дадена детска градина, но нейните възможности са за 4 групи, децата ще бъдат пренасочвани към други детски градини, съобразени с местоживеенето им.