Окръжен съд решава за искане за замяна на пробация със затвор

Окръжен съд – Добрич, обяви за решаване наказателното дело, образувано по предложение на Пробационен съвет с район на действие Районен съд – Добрич, за замяна изцяло на наложеното на 52-годишния добричлия Ергин П. С. наказание пробация.

Окръжен съд решава за искане за замяна на пробация със затвор

Съдът даде ход на процеса днес в отсъствието на осъдения, тъй като по данни на МВР той се намира в Германия, но след като интересите му бяха защитени с участието на назначения му служебен защитник.

През 2009 г. Ергин е признат за виновен от Районен съд – Русе, за това, че на 08.06.2007 г. в Русе, на съвместен българо-румънски ГКПП „Дунав мост”, е влязъл през границата на страната без разрешението на надлежните органи на властта и за това, че съзнателно се е ползвал от преправен официален документ – лична карта, издадена на името на перничанка, като от него за самото съставяне не може да се търси наказателна отговорност.


 

Ергин е осъден на пробация с три пробационни мерки: задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от 2 години, задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от 2 години и безвъзмезден труд в полза на обществото в размер на 320 ч. годишно за срок от 2 години. След приспадане на срока на задържането под стража, той е трябвало да изтърпи наказанието за срок от 16 месеца и 20 дни и да отработи 172 часа безвъзмезден труд в полза на обществото за първата година и 68 часа за останалите 4 месеца и 20 дни.

Присъдата е влязла в сила на 31.03.2009 г., но Областната служба „Изпълнение на наказанията” - Добрич установила, че Ергин не пребивава в Добрич. Той бил обявен за общодържавно издирване и на 26.03.2011 г. бил задържан от органите на МВР при влизането му в страната на ГКПП – Кулата. По тази причина Ергин е започнал да изпълнява наложената му пробацията на 29.03.2011 г.

Според представените от Пробационен съвет – Добрич, доказателства 52-годишният е положил само 4 подписа по настоящ адрес, след което той самоволно и умишлено е прекратил изпълнението на наказанието на 07.04.2011 г.

Ергин е осъждан 12 пъти.